Elvben megállapodtak a koalíciós pártok a vegyes egészségbiztosítási rendszerről, a megvalósítás részletkérdései azonban továbbra is bizonytalanok. Az Államreform Bizottságnak van konkrét javaslata: e szerint az állami alap pénzét osztanák ki a magánbiztosítóknak. A kormánypártok abban is egyetértenek, hogy gazdasági társaságokká alakítsák a kórházakat.

Egyetértettek a koalíciós pártok abban, hogy a jövőben úgynevezett vegyes egészségbiztosítási rendszert kívánnak létrehozni, amelyben az állami és a magántőke egymás mellett működik - derült ki a hétvégi lovasberényi koalíciós egyeztető tárgyalások után Gyurcsány Ferenc kormányfő és MSZP-elnök, valamint Kóka János, az SZDSZ elnöke közleményéből. Arról azonban, hogy pontosan milyen megoldást választanak, nem született döntés.

A Népszabadság úgy tudja, hogy az egyeztetésen Draskovics Tibor, az Államreform Bizottság elnöke 16 pontos tervet mutatott be. Ennek lényege a lap szerint, hogy létrehoznák a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapot, amelybe az állam által kirótt és az adóhivatal által beszedett járulékok és a rászorulók után befizetett állami támogatások folynának.

Az alap közvetlenül finanszírozna bizonyos, nagyon drága beavatkozásokat (például szervátültetés), a többi pénzt pedig a magánbiztosítók közt osztanák fel - ügyfeleik korának és egészségi állapotának megfelelő arányban. A magán egészségbiztosítók ebből a pénzből vásárolhatnák meg az egészségügyi szolgáltatásokat. Az jelentené számukra a nyereséget, ha a rendelkezésükre álló összegnél kevesebbet költenének, míg a túlköltést veszteségként kellene elkönyvelniük.

A pártelnökök közleménye szerint a vegyes biztosítási rendszer részleteiről további szakmai egyeztetések kezdődnek. A törvénytervezetet a jelenlegi tervek szerint ősszel nyújtanák be az Országgyűlésnek, így az 2008. január 1-én életbe is léphetne, az üzleti biztosítók pedig 2009-től kezdhetnék meg a működésüket. A koalíciós pártok egyetértettek abban is, hogy az egészségügyi intézményeket gazdasági társaságokká kívánják alakítani.

Az egyeztetés helyszínén vasárnap a több-biztosítós egészségügyi modell ellen tiltakoztak a Fides aktivistái. Gál J. Zoltán, a miniszterelnök kabinetfőnöke megkérte a demonstráló Pelczné Gáll Ildikót, a fidesz elnökét, hogy menjen be vele az egyeztetésre, az alelnök nem élt a lehetőséggel, mivel szerinte a vitát a parlamentben kell lefolytatni.

A koalíciós vitában az SZDSZ olyan - a liberális párthoz közel álló - szakértőkkel vett részt, mint Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, Csillag István egykori gazdasági és Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter. Az MSZP is vitt szakértőket az egyeztetésre, többek között a korábban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnél (OECD) dolgozó Orosz Évát.

A lovasberényi egyeztetésen a koalíciós pártok arról is döntöttek, hogy módosítani kívánják a választási és a pártfinanszírozási törvényt, hogy átláthatóbb legyen a kampányban elköltött pénz eredete és felhasználása. Az MSZP és az SZDSZ tervei szerint a 2010-es választásokon már az új szabályok lennének érvényesek. A pártfinanszírozási törvény egyébként tavaly nyár óta van a parlament előtt, de az általános vita után nem vették ismét napirendre.