Plasztikai műtéttel is magyarázzák a parkolóbizniszt

2007.05.10. 17:04

Az MDF parlamenti vizsgálóbizottsággal nézetne utána a Figyelő cikke szerint gyanús fővárosi parkolóbizinisznek, miközben az érintett cég, a Centrum Kft. perre készül emiatt. A parkolási cég főnöke állítja, hogy az utcán beszedett milliárdokról el tudnak számolni: a rendszer fenntartása nem olcsó, sokba kerül az ellenőrök oktatása, és előfordult, hogy egy megvert munkatársuk plasztikai műtétét is nekik kellett kifizetniük. A cégvezető a politikai kötődésekben sem lát kivetnivalót.

Már a parlamentig is eljutott annak a fővárosi parkolócégnek az ügye, amellyel kapcsolatban hűtlen kezelést, politikai összefonódásokat és előnytelen önkormányzati szerződéseket emlegetve riportot közölt a Figyelő április végén. Az MDF a cikkre hivatkozva parlamenti vizsgálóbizottság felállítását javasolta, mivel a parkolócég és a kerületi önkormányzatok közötti szerződésben az MSZP és a Fidesz közötti, "többmilliárdos kárt okozó gyanús alkukat" sejt.

Az érintett cég, a hét fővárosi kerület parkolási rendszerét üzemeltető Centrum Parkoló Kft. tavaly mintegy 3 milliárd forint bevétellel zárt. A Figyelő információi szerint ebből a pénzből egy még 2000-ben kötött szerződés alapján az önkormányzatok csupán mintegy 27%-ot kaptak, a többi pedig a magáncégnél maradt. Az üzletet még érdekesebbé teszi, hogy a parkolási cég tulajdonosa Kupper András fővárosi fideszes képviselő azonos nevű nagybátyja, de a kft.-ben 2000 előtt volt érdekeltsége egy Somlyódy Csaba  MSZP-s képviselő által részben tulajdonolt cégnek is.

A Centrum vezérigazgatója Fürst György, aki kinevezése előtt Terézváros szocialista alpolgármestere volt, és évekig töltötte be a hét érintett kerület által létrehozott Fővárosi Önkormányzatok Parkolási Társulásának (FÖPT) elnöki tisztét is. Ez a társulás kötött szerződést még 2000-ben a Centrum Parkoló Kft.-vel. Bár hűtlen kezelés gyanújával az ügyben egyszer indult már ügyészségi vizsgálat, a nyomozást 2003-ban bűncselekmény hiányában lezárták. Most a Centrum Parkoló Kft. a Figyelő beperlésére készül, mivel Fürst György vezérigazgató szerint a lap által közölt adatok nem helytállóak: ő állítja, hogy a kft. 2005-ben csak mintegy 30-50 milliós, 2006-ban pedig körülbelül 100 milliós nyereséget könyvelt el.

Minden pénzt elköltenek

Kérdés, hogy mi történik a bevétel többi részével, ha a cégnek hivatalosan csak 100 millió a nyeresége. Fürst az [origo]-nak azt mondta, hogy bár bevételüknek csak mintegy 30 százalékát juttatják vissza tisztán az önkormányzatokhoz, mivel - más parkolási cégekkel ellentétben - a Centrum Parkoló Kft. saját tőkéből építette ki a parkolóórákat, ezek költsége is beleszámít a végelszámolásba. A 2-3 milliárd forintért vásárolt szerkezetek értéke hozzáadódik az önkormányzati részhez, ugyanis a kft. 10 éves szerződésének végén az automaták önkormányzati tulajdonba kerülnek - magyarázta a vezérigazgató. Ha ezt a költséget 10 évre leosztjuk, már 40 százaléknál tart az önkormányzati részesedés, miközben az V. kerületben dolgozó parkolási cég csak 32 százalékot ad át - tette hozzá.

A cégnek - 100 milliós haszonnal számolva - még így is legalább 1,7 milliárd forintról kell számot adnia évente: Fürst György állítása szerint ezt mind elemészti a rendszer fenntartása. Mint elmondta, az ő nyereségességüket az rontja, hogy csak mellékutcák tartoznak hozzájuk, ahol sokkal rosszabb a parkolóhelyek kihasználtsága, mint a főutakon, miközben az üzemi költségek ugyanakkorák.

A vezérigazgató szerint Budapesten például a rossz fizetési morál miatt nagyon sokat kell költeni az ellenőrzésre: "Londonban egy év alatt 5000 autót írnak fel, Svájcban két éve nem fogtak nem fizető parkolót, Budapesten viszont évente 1,5 millió fizetés nélkül parkoló autót találunk" - magyarázta. A cég ezért háromlépcsős ellenőrzést folytat, saját ellenőreit GPS-nyomkövetővel figyeli a hatékonyság érdekben, és még az ellenőrök ellenőreit is ellenőrzi, ami - mint Fürst fogalmazott - költséges üzem.

50 órás cetlifelismerő tanfolyam

Nagy problémát jelent az is, hogy a parkolási ellenőr munkakör "nem nagyon közkedvelt szakma", ezért folyamatos kicserélődéssel kell számolni - folytatta a vezérigazgató. A Centrum Parkoló Kft.-nek jelenleg 161 alkalmazottja van, de a gyors fluktuáció miatt egy évben akár 1000 ember is megfordul az ellenőri egyenruhában. Persze csak miután végigülték az 50 órás, kötelezően előírt képzést.

Hogy mit tanítanak egy parkolási ellenőrnek 50 órán át? Fürst szerint nagyon sok mindent. Hiszen meg kell ismerni "kerületenként 8-10 féle ingyenes parkolási engedélyt, kártyát és matricát", és fel kell tudni ismerni a mozgássérült-igazolványt is. Ezen kívül tanítanak az ellenőrnek némi KRESZ-t, meg azt is, hogy hogyan használja a nála lévő technikai eszközt és a digitális fényképezőgépet - sorolta a vezérigazgató, aki szerint "nem sok az az 50 óra".

Kénsavas beöntés  és plasztikai műtét

161 alkalmazottból persze még mindig nem lehet leírni milliárdos kiadásokat, de a parkolási cég vezetője további magyarázatokat is hozott a nagy költségekre. A példák között szerepel még a parkolójegyek nyomtatásához szükséges papírszalag kihelyezése, a parkolóautomaták műszaki karbantartása és szervizelése, és az is, hogy - mivel nincsenek hálózatra kötve - az automaták akkumulátorait rendszeresen, egyesével kell feltölteni.

A hibaelhárítással kapcsolatban Fürst arról is beszélt, hogy volt már automata, amit habbal nyomtak tele, vagy éppen kénsavat csepegtettek bele injekcióstűvel. De a Centrum Parkoló Kft. költségeit növelte az is, amikor az egyik ellenőrüket úgy megverték, hogy szilánkosan eltört az állkapcsa. Ebben az esetben például több százezres plasztikai műtétre is szükség volt, amit szintén a cég vállalt magára - példálózott a vezérigazgató. Szerinte ezekből a költségekből összeáll az elköltött több mint másfél milliárd forint.

"Minden cégben van egy rokon"

Fürts György az állítólagos politikai összefonódásokat is igyekezett megmagyarázni: ő például - állítása szerint - azért kerülhetett szocialista alpolgármesteri székből a parkolási cég élére, mert az önkormányzatnál régóta foglalkozott parkolással, és hozzá hasonló jó szakembert nehéz találni. Szerinte teljesen rendjén van az is, hogy a Centrum Kupper András nagybátyjának cége, mivel ebből a fideszes politikus semmit nem profitálhatott. Kupper maga is azt állította az [origo] kérdésére, hogy nem volt köze nagybátyja cégének szerződéseihez.

A céget szabályos pályázattal, a kerületi közgyűlések jóváhagyásával választotta ki a FÖPT - tette hozzá Fürst, és ezt állította az egykori terézvárosi alpolgármester mellett Erzsébetváros polgármesteri hivatala is az [origo]-nak. A Centrum vezérigazgatója szerint azért sem érdemes fővárosi politikusok, Kupper András vagy Somlyódy Csaba érintettségétől tartani, mert se a cégnek, se a kerületi társulásnak nem volt soha szerződése a fővárossal. "Egyszerűen arról van szó, hogy ez egy pici ország, itt minden cégben van valakinek rokona" - magyarázta a Kupper-rokonságot.

Visnovitz Péter

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK