"Fogalma se volt arról, mi az a karácsony" - riport a gyerekotthonokról

2007.05.11. 11:39

Eltört a bordája, az apja szexuálisan bántalmazta, nem is hallott arról, hogy van karácsony. Pár hónapos, néhány éves gyerekekről van szó, akiket annyira elhanyagoltak a szüleik, hogy intézetbe kellett őket vinni. Sokan közülük úgy nőnek fel, hogy semmilyen emlékük nem marad életük első éveiből. Tízéves a gyermekvédelmi törvény, és ugyan a minisztérium elégedett vele, vannak, akik szerint csak tetézte a bajokat. Az [origo] riportja a múlt nélkül felnövő gyerekekről.

"Én nem itt lakom, mert ez csecsemőotthon. Budafokon lakom" - és már sorolta is a többi adatot, az utca nevét, a házszámot az [origo] riporterének az óvodás korú, hatalmas szemüveget viselő, komoly kislány a Gárdonyi Géza úti csecsemőotthonban. Pedig itt lakik. Csupán három hetente engedik haza a családjához hétvégére, mert a rokonai súlyos alkoholisták.

A kislány körülbelül huszonöt másik gyerekkel osztozik a rózsadombi villaépületen, a legidősebb társa sem több mint ötéves, a legkisebb alig múlt kéthetes. Valamennyien állami gondoskodásban nevelkednek, miután a gyermekvédelmi szakemberek már nem láttak más megoldást számukra, mint hogy elkerüljenek a vér szerinti szülőktől.

A tíz éve elfogadott gyermekvédelmi törvény alapelve, hogy a gyermek, ha csak lehet, maradjon a családjával, intézetbe csak végső esetben kerüljön. A szaktárca elégedett. Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a témában rendezett áprilisi konferencián úgy fogalmazott: a törvény "bevált", nem is tervezik, hogy érdemben módosítsanak rajta.

Ismeretlen karácsony, verés, erőszak

A szakma egy része már jóval kritikusabb a törvénnyel szemben. A Fővárosi Önkormányzat Csecsemőket, Kisgyermekeket és Fogyatékosokat Befogadó Gyermekotthonainak főigazgatója, Forrai Mária ugyan helyesli, hogy minden támogatást megadjanak a vér szerinti szülőnek, de megjegyezte: káros is lehet az együttlét a gyerek számára, és nehéz megállapítani, hol kezdődik a tényleges veszélyhelyzet. "Volt olyan négyéves, akinek fogalma sem volt arról, mi az, hogy karácsony, pedig szülővel élt" - mondta. Hasonlóan érvelt az [origo]-nak Majoros Mária, a Gárdonyi úti csecsemőotthon vezetője is. Szerinte hamarabb kellene közbelépni, mert most sokkal többet szenvednek a gyerekek, mielőtt intézetbe kerülnének, mint korábban.

"30 éve vagyok a szakmában, de ilyet régen soha nem láttam. 4-5 hónapos csecsemő került kórházba többszörös bordatöréssel, és a verés anyaotthonban történt. Egy másik otthonba nemrégiben egy 8 hónapos megerőszakolt csecsemőt vittek be. Nálunk is volt egy másfél éves kislány, akinek az apja ellen szexuális bántalmazás miatt indult eljárás" - idézte fel az elmúlt évek legsokkolóbb eseteit. Majoros szerint új jelenség az is, hogy 3-4 évesek a hajléktalanság szinte minden velejáróját ismerik: az éhezést, a kéregetést, a késelést, a lopást, az önkényes lakásfoglalást.

A két szakember egyetért abban, hogy szinte soha nem egyetlen ok áll amögött, ha egy gyermek otthonba kerül. A rettenetes lakáskörülmények sokszor munkanélküliséggel, zűrös párkapcsolattal, a szülők alkoholizmusával, drogfüggőségével, pszichiátriai betegségével párosulnak. A gyermekvédelmi törvény egyébként kimondja: pusztán anyagi okok miatt nem lehet senkit állami gondoskodásba venni.

Féltékeny szülők, nehézkes örökbeadás

Bármilyen okok is vezettek az otthonba kerüléshez, a gyerek és a szülő közti érzelmi kötődés általában megmarad. Vannak lakók, akiket naponta látogatnak, az intézetek lehetővé teszik ezt. "Minden nap tízre jön. Az órát hozzá lehetne igazítani" - mesélte Majoros Mária az egyik édesanyáról, aki pszichiátriai gondozott, és ottjártunkkor is éppen a kisbabáját öltöztette. A gyereket szorosan magához ölelve figyelmeztette a gondozónőt, ne feledkezzen meg a baba gyógykenőcséről. Az intézményvezető szerint az anya hallani sem akar arról, hogy a csecsemő nevelőszülőhöz kerüljön, pedig egyelőre semmi esély rá, hogy hazavihesse magával.

A gyámhivatal félévente tart felülvizsgálatot. Információt gyűjtenek a családról, és ha látnak reményt, (például a szülő szerzett munkahelyet) akkor még egy fél évig az otthonban tartják a gyereket, hátha visszakerülhet utána a családjához - magyarázta Majoros. Más esetben nevelőszülőt keresnek, még ha tiltakozik is ellene a vér szerinti anya vagy apa, aki attól tart, hogy "elszeretik tőle" a gyerekét.

Ha viszont a vér szerinti anyának vagy apának sikerül rendeznie az életét, még mindig visszakaphatja a gyereket. Más a helyzet az örökbefogadással, ami végleges, igaz, csak akkor kerülhet rá sor, ha a szülő lemondó nyilatkozatot tesz - ami nagyon ritka. Még egy esetben lehet rá mód: ha a vér szerinti szülő legalább fél éven át nem látogatja meg gyerekét. Ez az oka annak, hogy a Gárdonyi úti intézetben is mindössze egyetlen olyan gyerek lakik, akit örökbe lehetne fogadni.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK