A tévékuratórium kormánypárti tagjai leszavazták a Fidesz és a KDNP delegáltjainak kezdeményezését, hogy a Magyar Televízió és az MTV Közalapítvány tegye nyilvánossá megkötött szerződéseit.

"Javaslatunk célja az volt, hogy az adóforintok tízmilliárdjait elköltő közszolgálati televízió szerződéseibe minden érdeklődő állampolgár szabadon betekinthessen" - áll Szabó László Fidesz-delegált közleményében. Hozzátette: ennek elfogadását az MTV új székházának építése és az ahhoz szükséges műszaki berendezések beszerzése indokolta volna.

A politikus elmondta, indítványuk leszavazása után Péterfalvi Attila adatvédelmi biztoshoz fordulnak. "Elhatározottak vagyunk abban, hogy elérjük: a Magyar Televízió által elköltött adóforintok sorsáról mindenki teljes körű tájékoztatást kaphasson."

Már hat-hét hónapja készül az a szabályzat, amely rögzítené, mely adatokat kell közzétenni - nyilatkozta az MTI megkeresésére Czeglédi László (MSZP) kuratóriumi elnök. Czeglédi megjegyezte: a munkálatokkal megbízott elnökségi tagok egyike éppen Szabó László. Az elnök szerint minden tag amellett van, hogy a kérdést szabályozzák, mégpedig úgy, hogy a lehető legszélesebb nyilvánosságot biztosítsák.

Az MTV szerződései korábban már felkerültek a világhálóra, mégpedig azt követően, hogy 2003 utolsó napjaiban lemondott Ragáts Imre akkori elnök, mivel kiderült: volt felesége üzlettársának cégétől a piaci ár többszöröséért vásárolt filmet. Akkor döntött úgy a kuratóriumi elnökség, hogy az egymillió forintnál nagyobb összegű szerződéseket közzéteszik az MTV honlapján. Noha végül csak néhány tucat szerződés főbb adatai kerültek fel az oldalra, a most is hivatalban lévő Rudi Zoltán elnökké választása után ezek is lekerültek onnan.