Stabilan vezet a Fidesz a kormánypártokkal szemben a Századvég és a Forsense legutóbbi felmérése szerint. A kisebb parlamenti pártok közül most is az MDF áll a legjobban.

Stabilizálódott a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben a Századvég és a Forsense május eleji közvélemény-kutatása szerint. A megkérdezettek körében 6 százalék, a biztos pártválasztók körében 16 százalék a különbség az ellenzéki párt javára. Május elején a megkérdezettek 27 százaléka szavazott volna a Fideszre, míg 21 százalék adta volna voksát a szocialistákra.

A politikai támogatottság alakulása az utóbbi hónapban stabil volt, úgy tűnik, csendben visszaállt a két párt között az elmúlt év végén, idei év elején tapasztalt különbség - olvasható az elemzésben.

Az elmúlt héten több olyan esemény is történt, amely elvileg befolyásolhatta a pártok megítélését, így Kádár János sírjának kirablása vagy Gyurcsány Ferenc megdobálása az MSZP fáklyás menetelésén - állapítják meg a felmérés készítői. A pártpreferenciákban ezek miatt történt változások azonban ténylegesen csak a későbbiekben jelenhetnek meg.

A kisebb parlamenti pártok közül most is az MDF áll jobban, az összes megkérdezett 5, a biztos szavazók 6 százaléka szavazna rá, míg az SZDSZ támogatottsága 3, illetve 5 százalék.

A hónap eleji vizsgálatban Magyarország EU-csatlakozásának harmadik évfordulójával kapcsolatos kérdéseket is feltettek. A válaszadók úgy vélekedtek, hogy már nem csak Szlovénia és Csehország, hanem Horvátország, Lengyelország és Szlovákia is hazánk előtt áll gazdasági teljesítményben.

A Magyarország Oroszország melletti túlzott elköteleződése miatti aggályokat a többség - 72 százalék - nem osztja, ugyanakkor jóval többen támogatják, hogy az európai Nabucco gázvezetéket válassza az ország, mint az orosz Kék áramlatot.