Orbán szerint vérlázító a kormányzati negyed

2007.05.12. 12:08

Befagyasztaná a kormányzati kiadásokat, például a kormányzati negyed beruházást a Fidesz, miközben csökkentené az adókat, hogy növekedésnek induljon a gazdaság - erről Orbán Viktor beszélt az ellenzéki párt vitasorozatának záró rendezvényén. Orbán "radikális, gyilkos erővel" szorítaná vissza a korrupciót.

A mostani, megszorításokra alapuló gazdaságpolitika helyett modern, innovatív, növekedésközpontú szemléletre kell váltania Magyarországnak - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szombaton, a párt Jövőnk vitasorozatának utolsó témájáról, a versenyképességről szóló konferenciáján.

Orbán úgy fogalmazott: Magyarország gazdasági válságára a Fidesz három pontból álló világos, gyakorlatias választ tud adni, "akár már holnap reggel". A kormányzati kiadásokat be kell fagyasztani, szinten kell tartani a közszolgáltatásokra költött pénz reálértékét és gazdasági növekedést kell produkálni - mondta.

Orbán Viktor szerint ennek érdekében fel kell lépni a kormányzati pazarlás ellen, le kell állítani például a kormányzati negyed "vérlázító" beruházását, csökkenteni kell az adókat és meg kell változtatni a "szpáhi elven" működő adórendszert, minden felesleges szabályzót ki kell iktatni a gazdaságból, "radikális, gyilkos erővel" vissza kell szorítani a korrupciót.

A Jövőnk vitasorozata arra tett kísérletet, hogy ideológiáktól függetlenül a választópolgárokkal való kapcsolattartás új fejezeteit nyissa meg - hangsúlyozta Navracsics Tibor frakcióvezető a sorozat utolsó rendezvényén. A politikus, sikeresnek ítélte a négy hónapja tartó vitasorozatot és az ahhoz kapcsolódó honlapot. A megtárgyalt kérdésekről pedig a Fidesz május 19-20-i kongresszusára vitairatot is készítenek.

Navracsics szerint nem elsősorban az ideológiai alapvetések tisztázása volt a cél, hanem annak megállapítása, hogy hol van a Fidesz helye fontos társadalmi kérdésekről szóló vitákban, melyek azok az alappontok, amelyek a jövőbeni gondolkodás kiindulópontjai lehetnek. Azt hangsúlyozta, hogy öt év szocialista-szabad demokrata kormányzás után annyira rossz helyzetben van az ország, hogy a mindennapi megélhetés és túlélés jelenti a legsúlyosabb problémát.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK