A következő generációval is érveltek a fű mellett

2007.05.13. 19:58

Általában az alkohollal szembeállítva érveltek a marihuána legalizálása mellett, de olyan is akadt a Margitszigeten, aki a gyerekére gondolva tette le a voksot a könnyű drogok mellett. Az ötödik alkalommal megrendezett marihuána-párti demonstrációra hatalmas erőkkel vonult ki a rendőrség, a beígért tojásdobálás viszont elmaradt. A debreceni szervezőknek ugyanakkor komolyan meggyűlt a bajuk az ellentáborral.

Nézze meg videónkat a rendezvényről!

"A gyerek majd már ne szívjon szemetet" - mondta az [origo]-nak egy édesapa a Margitszigeten, aki szerint az az egyik legfőbb érv a marihuána legalizálása mellett, hogy abban az esetben kontrollált minsőségű könnyű drogokhoz lehetne hozzájutni. A férfi mellett héthetes kisbabája feküdt a babakocsiban, de - mint mondta - nem akarnak sokáig maradni a Kendermag Egyesület rendezvényén, mert attól tartanak, hogy ellentüntetők tojás- vagy paradicsomzáport zúdítanak rájuk.

Az ellentüntetők megjelenésére sokan számítottak, szinte mindenki hallott róla a Margitszigeten, hogy szélsőjobboldali szervezek arra buzdították szimpatizánsaikat, hogy tojással vagy paradicsommal felszerelkezve vonuljanak ki a rendezvényre. A két oldal összeütközésére azonban nem került sor. Mindössze néhány Jobbikos, árpádsávos mintájú inget viselő fiatal jelent meg a szigeten, ők a sajtónak nyilatkozva annyit mondtak, hogy szerették volna megnézni, mennyien jöttek el a Kendermag rendezvényére. "A Btk. szerint a marihuána ugyanolyan drog, mint a kemény drogok" - Szilvási Péter Jobbik-aktivista ezzel érvelt a rendezvény és a legalizáció ellen.

A Jobbikosokat a demonstráció szervezői - rendőri segítséggel - kitessékelték a kordonnal elkülönített területről, mert úgy ítélték meg, hogy jelenlétük provokációnak számít. Ők a felszólításra ellenállás nélkül elhagyták a helyszínt. Hivatalosan egyébként csak a Kendermag jelentett be rendezvényt a Margitszigetre, a szervezők ezért nem is számítottak komolyabb ellentüntetésre. A rendőrség azonban számított az ellentábor megjelenésére, hatalmas erőket vezényelt a Margitszigetre. A kordonon kívül rendőrautók tucatjai várakoztak és a környék hemzsegett a kisebb csoportokban álldogáló rendőröktől.

Fotó: Pályi Zsófia

A szegedi és debreceni rendezvényt a fővárosinál komolyabb ellentábor zavarta meg, Debrecenben el is lehetetlenítették a rendezvény megtartását. Szegeden füttyel és bekiabálással zavarták meg a Kendermag demonstrációját, a debreceni Nagyerdőben pedig helyi polgárok akadályozták meg a kendermagos színpad felállítását.

A Kendermag Egyesület célja, hogy a könnyű drogok fogyasztóit egyátalán ne büntessék, öt éven belül pedig legalizálják a könnyű drogokat. Ennek érdekében arra kérik a törvényhozókat, hogy a Btk.-t úgy módosítsák, hogy a kis mennyiségű kábítószer tartása és fogyasztása ne számítson bűncselekménynek. A már 5. éve megrendezett kendermag-rendezvényt SZDSZ-es politikusok rendszeresen látogatják, de törvénymódosítást nekik sem sikerült elérni - mondta az [origo]-nak Juhász Péter, az egyesület szóvivője. Az egyesület munkatársa arról is beszélt, hogy miközben a legelső tüntetésüket kétezres ellendemonstráció kísérte, addig ma már nincs jelentős ellenreakció. Juhász szerint ez annak köszönhető, hogy növekszik a marihuánával kapcsolatos ismeret az országban, ehhez pedig hozzájárul az egyesület munkája.

Fotó: Pályi Zsófia

A Margitszigeten vasárnap csak lassan nőtt az érdeklődők száma, estefelé néhány száz fő helyezkedett el a színpad előtti réten. Az [origo] által megkérdezettek közül sokan elsősorban a koncertek miatt mentek ki a rendezvényre, a demonstráció célját másodlagosnak tekintették. A legtöbben az alkohollal állították szembe a marihuánát, sokan vélekedtek úgy, hogy az alkohol nagyobb károkat okoz, mint a marihuána. "Ha részegen lehet hülyeségeket dadogni, akkor miért ne lehetne a fűtől ködösen bambán vigyorogni?" - kérdezte a színpadra lépő Láng Júlia, aki olyan egyedüli nagymamaként mutatkozott be, aki csatlakozott az egyesület önfeljelentő akciójához. A réten füves cigarettát szívó lány ugyanakkor úgy nyilatkozott az [origo]-nak, hogy neki teljesen mindegy, milyen a szabályozás, hiszen jelenleg is hozzájut a könnyű droghoz. "Ha legalizálnák, talán nem is lennének ilyen rendezvények" - tette hozzá nevetve.

Tiefenthaler Eszter

Fotó: Pályi Zsófia

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK