Sok rendőr futni hagyná a füvező fiatalokat

2007.05.15. 10:44

Egy friss kutatás szerint minden harmadik rendőr azt mondja, hogy nem szívesen intézkedne marihuánát fogyasztó fiatalokkal szemben. A Társaság a Szabadságjogokért szervezet arról is beszámolt, hogy a bűnüldözők több mint fele szerint a büntetőjog eszközeivel nem lehet visszaszorítani a drogfogyasztást.

Éppen olyan megosztott és ellentmondásos a rendőrök véleménye a drogproblémával kapcsolatban, mint a társadalomé - állapítja meg a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egy kutatás alapján, amelyet a jogvédő szervezet megbízásából az Országos Kriminológiai Intézet végzett el. A vizsgálat során arra keresték a választ, hogy a fővárosi, vidéki rendőrkapitányságok nyomozói és bűnmegelőzési szakemberei szerint hogyan kellene kezelni a kábítószer-használatot.

A rendőrök harmada nem ért egyet azzal, hogy a droghasználókat a büntetőjog eszközeivel üldözni kell. A többség tehát büntetéspárti, még akkor is, ha a kutatás szerint a megkérdezettek fele eközben nem hisz abban, hogy ilyen módon vissza lehet szorítani a droghasználatot. Kiderült, hogy minden harmadik rendőr nem is intézkedne, ha az utcán megpillantana fiatalokat, akik éppen marihuánás cigarettát fogyasztanak - olvasható a TASZ közleményében.

A rendőrök többsége egyértelműen elítéli a kábítószerek használatát, de akárcsak az emberek nagy része, ők is főként érzelmi alapon közelítik meg a kérdést. Annak ellenére, hogy elítélik a droghasználatot, ezt a legkevésbé súlyos bűncselekmények közé sorolták, minden tizedik rendőr szerint pedig nem is nekik kellene foglalkozni az alkalmi droghasználókkal.

A megkérdezett rendőrök közül nagyon kevesen (8,5 százalék) gondolják azt, hogy a drogok legalizálása lenne a megoldás a problémára, ugyanakkor 50 százalékuk szerint különbséget kellene tenni abból a szempontból, hogy milyen drogról van szó.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK