A vihar miatt késnek a vonatok

2007.05.15. 18:12

A viharos erejű szél faágakat sodort a vasúti felsővezetékre a Budapest-Pécs és a Budapest Székesfehérvár vonalon, ezért 20-30 percet késnek a vonatok. Dunaújvárosban egy társasház tetejét fújta le a szél. A katasztrófavédelem szerint nincs rendkívüli helyzet.

Az időjárás miatt a pécsi vonalon Keszőhidegkút-Gyönk állomás és Szakály-Hőgyész között nem működik a biztosító berendezés - közölte Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője. Ugyanezen vasútvonal másik szakaszán, Tolnanémedi és Pincehely között faágak kerültek a felső-vezetékre, a villanymozdonyok itt leeresztett áramszedővel ugyan, de közlekednek. Az időjárási okok miatt a Budapest-Pécs vasútvonalon 20-30 percet késnek a vonatok.

A Székesfehérvár felé közlekedő vonatok is késnek, mivel a Budapest-Kelenföld-Budafok-Albertfalva-Nagytétény-Érd vonalon estig nem volt áram a felsővezetékben. A vonatok ezért a Budafok-Háros-Nagytétény-Diósd-Érd felső kerülőútvonalon közlekedtek. A vis major okozta késések miatt a pécsi IC-k is késnek, de ilyenkor a vasúttársaságnak nem áll módjában visszatéríteni az IC pót- és helyjegyek árát.

Albertirsa és Ceglédbercel-Cserő állomás között a vonatok csak az egyik vágányon közlekedhetnek fél héttől, mivel a másik pályatestre fák dőltek. Emiatt a Budapest-Cegléd vonalon 30-40 perces késekkel kell számolni - írta közleményében Kavalecz Imre.

A Budapest-Újszász-Szolnok vasútvonalon, Nagykáta és Tápiószele között vesztegelnek a vonatok, mivel itt is fák dőltek a sínekre. A nyíregyházi IC-k a Budapest-Cegléd vasútvonalon közlekednek majd, késekkel.

A Nagykáta és Tápiószele között vonatpótló buszokat állít be a vasúttársaság. Aszód és Tura között felsővezeték-szakadás miatt egy vágányon közlekednek a vonatok, ezért a Budapest-Miskolc vonalon is késések várhatók.

A Vámosgyörk-Újszász vonalon, Jászapáti és Jászárokszállás között is több kidőlt fa akadályozza a vasúti közlekedést. Itt is vonatpótló buszokkal lehet utazni a szakasz helyreállításáig.

A MÁV szóvivője szerint több vasútvonalon megkezdődött a sínpályák megtisztítása, hogy minél előbb helyreálljon a forgalom.

Tudunk a viharzónáról, de nincs rendkívüli készültség - közölte az [origo]-val Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, aki szerint ebben az évszakban megszokottak a viharok, munkatársaik pedig készenlétben állnak. Mint mondta, Somogy és Baranya megyékben már volt dolguk a tűzoltóknak, de a károkról csak szerdán reggel tudnak pontos adatokat.

Dunaújvárosban levitte egy 45 lakásos társasház sátortetejét a vihar kedden este - közölte Dobson Tibor. A tető mintegy tíz, közelben parkoló autót megrongált. A balesetben személyi sérülés nem történt. A korábban a szovjet tisztek otthonaként szolgáló, felújított épület régi lapos tetős szigetelése állta a vihart, így csak a felső lakásokat áztatta el a heves zivatar. A lakók egyelőre nem akarnak kiköltözni. Jelenleg áram nélkül van a ház.

Országszerte estig 350 tűzoltói beavatkozás volt a vihar miatt. A szóvivő szerint jellemzően Somogy, Tolna, Fejér és Pest megyében, valamint a fővárosban hívták a tűzoltókat; a beavatkozások felében kidőlt fákat takarítottak el.

A fővárosban a fakidőlések mellett több reklámtábla-leszakadásról is kaptunk értesítést. A XI. kerületben három autóra dőlt fa, de személyi sérülés nem történt - mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK