Rövid időn belül sor kerülhet a felismertetésekre az állítólag rendőrök által megerőszakolt lány ügyében. Erről szerdán beszélt a Nap-keltében a fővárosi főügyész. A lány szerint öt rendőrruhás férfi ült abban a járőrkocsiban, amellyel egy elhagyatott helyre vitték, és ott ketten megerőszakolták. A főügyész szerint aznap sehol nem volt egyszerre öt rendőr szolgálatban. A sértett ügyvédje viszont biztos abban, hogy az elkövetők rendőrök.

A rendőrség szerint egyetlen szolgálati helyről sem volt öt rendőr egyszerre szolgálatban - erről a fővárosi főügyész beszélt szerdán a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. Ihász Sándort annak a 21 éves lánynak az ügyével kapcsolatban kérdezték, aki azt állítja, hogy másfél hete rendőrruhába öltözött férfiak erőszakolták meg, akik öten ültek egy járőrkocsiban. A sértett ügyvédje azt állítja, hogy nagyon valószínű, hogy az elkövetők nem álrendőrök, hanem rendőrök voltak.

"Ha úgy tetszik presztízst csinálunk belőle, hogy a lehető leggyorsabban, ámde szakszerűen járjunk el" ebben az ügyben - momdta a fővárosi főügyész. Szerinte akkor fognak az ügyben bárkit is meggyanúsítani, ha az összes bizonyíték rendelkezésre áll, de ehhez a sértett állítása kevés. Jelenleg az elkövetők személyét igyekeznek tisztázni, hogy bemutassák, felismertessék őket az áldozattal.

A fényképről történő, illetve személyes felismertetésekre rövid időn belül sor kerülhet - mondta a főügyész.

Ihász Sándor szerint a forró nyom nem veszett el az ügyben, minden olyan bizonyítékot lefoglaltak, amely később akár szakértői vizsgálat tárgya lehet. "Ne keltsünk pánikot, (...) ha valaki esetleg ebből azt vonná le, hogy Budapesten nem lehet biztonsággal mozogni (...) én ezt nem gondolom, azt gondolom, hogy ilyen ügy kirívóan nagyon ritkán fordul elő" - mondta.

Tuza Péter, a sértett jogi képviselője ugyancsak a Nap-kelte szerdai adásában megismételte ügyfele beszámolóját a vele történtekről. Eszerint a nő a Múzeum körúton haladt, amikor megjelent mögötte egy rendőrautó. Az autóban ülők megállították a sértettet, igazoltatták, majd egy "vélt problémával megpróbálták rávenni arra, hogy pénzt adjon". Ezután közölték, felmerült vele szemben a gyanú, hogy alkoholt vagy kábítószert fogyasztott, ezért beviszik a kapitányságra. Ehelyett egy szűk, sötét mellékutcába vitték, ahol az öt férfi közül ketten megerőszakolták.

"Az eset összes körülményeit ismerve (...) azt gondolom, hogy azt lehet állítani, hogy nagyon valószínű, hogy ezek az emberek rendőrök voltak és nem álrendőrök" - mondta Tuza Péter. Szerinte az elkövetők abban bíztak, hogy az ügyre sosem derül fény, a sértett nem tesz feljelentést.

Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője hétfőn közölte, hogy erőszakos nemi közösülés gyanúja miatt indult nyomozás rendőrök ellen, egy május 7-én történt feljelentés nyomán.

Az ORFK szóvivője, Garamvölgyi László szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a rendőrség "teljes személyi állománya mélységesen elítéli" a lány elleni erőszakot. Hozzátette:  "a rendőrség "minden eszközzel segíti az ügyészség nyomozati munkáját, még akkor is, ha esetlegesen nem álrendőrök a gyanúsítottak". A közleményben az is szerepel, hogy az ORFK vezetése szakmai szempontok alapján már megvizsgálta az ügyet és hasonló esetek elkerülése, megelőzése érdekében rövidesen intézkedési tervet dolgoznak ki, valamint - szintén bűnmegelőzési célból - az állampolgárok részére javaslatokat, ajánlásokat fogalmaznak meg.

MTI/[origo]