Óriási méhrajhoz kellett tűzoltókat hívni

2007.05.16. 11:14

Egy átlagos méhraj háromszorosa, mintegy harmincezer rovar telepedett meg egy kisújszállási akácfán. A rovarokat egy helyi méhész fogta be a tűzoltóság segítségével.

Mintegy harmincezer rajzó méh lepett el kedd délután Kisújszálláson egy termetes akácfát, befogásuk műveletét a tűzoltók végezték el egy helyi méhész segítségével - tájékoztatta szerdán az MTI-t Gulyás László alezredes, kisújszállási tűzoltóparancsnok. A tűzoltók a riasztás után ezárták a környéket, nehogy egy arra járót megtámadjanak az akácfán fürtökben lógó, egy faágat teljesen befeketítő állatok.

Gulyás elmondta, ennyi méhet még sem ők, sem az állatokat befogó méhész nem látott életében.  Becsalogatásukhoz úgy fogtak hozzá, hogy egy részüket, köztük az anyát, az ágról belerázták a helyszínre hozott, viasszal feltöltött kaptárba. Azután a többi rovar követve társait, sötétedésig belerepült új helyére. Azt egyelőre nem tudni, hogy egy átlagos raj háromszorosát kitevő, körülbelül 15 ezer forint érő méhcsapat honnan szabadult ki.

A parancsnok elmondta, ez a munka nem ismeretlen számukra, a korábbi bevetések óta már rendelkeznek méhészkalappal, valamint olyan, a csuklón jól záró kesztyűvel, ami hatásosan védi a kezet a csípések ellen. A méhész most megígérte nekik, hogy kapnak tőle egy füstölőt, így tovább bővülhet speciális védőfelszereléseik száma.