Rábólintottak a kormányzati negyedre

2007.05.16. 14:39

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága a kormánypárti képviselők szavazataival támogatta a kormányzati negyed megépítését, a közbeszerzési pályázat kiírását. A kormány tervei szerint magántőkéből épülne meg az új negyed, és 25 év múlva kerülne állami tulajdonba. Az ellenzékiek szerint bizonytalan, mekkora megtakarítást hozhat a beruházás.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága - a kormánypárti politikusok 14 igen és az ellenzéki képviselők 11 nem szavazata mellett - támogatta azt az országgyűlési határozati javaslatot, amely a kormányzati negyed közbeszerzési eljárásának megindításához szükséges. A tervek szerint a kormányhivatalok jelenlegi 325 ezer négyzetméteres alapterülete az új helyen 165 ezer négyzetméterre csökken.

A kormányzati negyed megépítését az elmúlt 17 évben eddig minden kormányzat tervezte, nincs olyan helyzet, amikor ezt vita nélkül meg lehetne valósítani - mondta Puch László, a bizottság szocialista elnöke a testület szerdai ülésén. Vas János MDF-es képviselő viszont azt hangsúlyozta, hogy a beruházást nem költségvetési megszorítások idejére kellene időzíteni. Szathmáry Kristóf fideszes képviselő annak az aggodalmának adott hangot, hogy a projekt végül drágább lesz, mint amivel a kormány előre kalkulál. Szerinte nem lehet tudni pontosan, hogy mikor eredményez megtakarítást a beruházás.

Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára a bizottsági ülésen közölte, hogy a kormányzati negyed épületegyüttes megépítése 42 milliárd forintba kerül az állam és a magánszféra együttműködésén alapuló PPP-konstrukcióban. Az országyűlési határozati javaslat ugyanakkor 142,5 milliárd forint felső korlátot szab a projekt teljes költségének. A pénzügyi konstrukció alapján a negyed 25 év után kerülhet  az állam tulajdonába.

Markó a megtakarításokat érzékeltetve az MTI-nek azt mondta, a kormányzat jelenleg mintegy 100 milliárd forint értékű ingatlanegyüttesben működik, amelyek fenntartási költsége évente 13 milliárd forintot tesz ki. Ehhez képest a kormányzati negyed szolgáltatási díjakban megjelenő üzemeltetési költsége 5 milliárd forint lesz.

Görözdi György, a Miniszterelnöki Hivatal kormányfői megbízottja a bizottság előtt arról beszélt, hogy a kormányzat negyed megépítésével nemcsak az épületek által elfoglalt 3,5 hektáros terület újul meg, hanem a projekt által a város legszennyezettebb, legelhanyagoltabb mintegy 30 hektáros területe változik belvárosi városközponttá. Vas János azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a közlekedési infrastruktúra nem lesz képes elviselni az intézmények miatt megnövekvő forgalmat.

Görözdi György az MTI-nek a projekt ütemtervét ismertetve kifejtette, hogy amennyiben az Országgyűlés az általános vita alkalmával is támogatja a határozati javaslatot, akkor júniusban, illetve augusztusban ki lehet írni a kétfordulós közbeszerzési eljárást a projekt megvalósítására. Novemberre várható eredmény, amelyet követően megindulhat a kivitelezés, és 2009-ben költözhetnek be az intézmények - fűzte hozzá a miniszterelnöki megbízott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK