Rendőröket gyanúsítanak nemi erőszakkal

2007.05.17. 18:54

Felismerte támadóit az a 21 éves lány, aki állítja, hogy rendőrök erőszakolták meg. A Rendészeti Biztonsági Szolgálat öt tagját gyanúsítják azzal, hogy részt vettek a bántalmazásban. Mindegyik rendőrt felfüggesztették, a rendőrség mélységesen elítéli a történteket. A gyanúsítottakat őrizetbe vették, pénteken kedzeményezik előzetes letartóztatásba helyezésüket.

Pénteken kezdeményezik a nemi erőszakkal gyanúsított rendőrök előzetes letartóztatásba helyzését - közölte pénteken a Magyar Televízióban Ihász Sándor. A fővárosi főügyész szerint a gyanúsítottak megtalálását térfigyelő biztonsági kamerák felvételein kívül okiratok és a rendőrök szolgálati jelentései is segítették. A bűncselekményt 72 óra alatt sikerült felderíteni.

A rendőrség az állomány szolgálati beosztását rögzítő teljes munkaidőtérkép átadásával, a menetlevelek ellenőrzésével segítette az ügyészség felderítő munkáját - közölte Dobozi József, a REBISZ parancsnoka ugyancsak a műsorban. Dobozi szerint a parancsnokok mindent elkövetnek azért, hogy ilyen eset a jövőben ne fordulhasson elő, de vizsgálják a közvetlen elöljárók felelősségét is.

A nemi erőszak miatt feljelentést tevő 21 éves lány a felismertetések második napján, csütörtökön azonosította támadóit . A lány azt állítja, hogy május elején a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd ketten egy sötét mellékutcában megerőszakolták.

Dobozi József csütörtökön arról is beszámolt, hogy mind az öt rendőr a REBISZ állományába tartozik, és megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy részt vettek a 21 éves lány szexuális bántalmazásában. Valamennyiüket azonnal felfüggesztették beosztásából, és fegyelmi eljárást kezdeményeztek velük szemben.

"Mélységesen elítéli a teljes állomány, hogy kollégáink ilyen gyalázatos cselekményt elkövettek" - jelentette ki a tábornok, hozzátéve, az azonosításban a REBISZ bevetési parancsnoksága is részt vett.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Morvai Attila bejelentette, hogy öt rendőrt gyanúsított meg a Budapesti Nyomozó Ügyészség: két rendőrt erőszakos közösülés bűntettével és vesztegetéssel, három rendőrt pedig bűnsegédként elkövetett erőszakos közösülés bűntettével. A gyanúsítottakat őrizetbe vették.

A Népszabadság szerint az érintett rendőrök gyanúsítottként való kihallgatása a csütörtök esti órákban meg is kezdődött. A lap úgy tudja, hogy a történtek miatt Szabadfi Árpád főkapitány-helyettes javaslatára újra elindítják a mobil ellenőrző egységeket. Ilyen speciális egységek a '90-es évek elején szolgáltak a rendőri korrupció visszaszorítása érdekében, de a rendőrállomány ellenállása miatt megszüntették őket.

A 21 éves lány azok után tett feljelentést, hogy állítása szerint öt rendőr megerőszakolta május 4-én. A juj.hu-nak számolt be az esetről, és azt mondta: a Múzeum körúton igazoltatták a rendőrök, pénzt kértek tőle, majd közölték vele, hogy előállítják a kapitányságra. Ehelyett egy szűk, sötét mellékutcába vitték, ott történt az erőszak - közölte korábban Tuza Péter, a sértett jogi képviselője.

A lány szerdán már találkozott rendőrökkel, de a felismertetés akkor nem vezetett eredményre. Ihász Sándor fővárosi főügyész korábban azt mondta: a rendőrség tájékoztatása szerint egyetlen szolgálati helyről sem volt aznap este öt rendőr egyszerre szolgálatban, pedig a támadók öten voltak.

Forrás: MTI

A lány ügyédje azonban kitartott amellett, "nagyon valószínű, hogy ezek az emberek rendőrök voltak és nem álrendőrök". Az ORFK szóvivője szerdán közleményben ítélte el a történteket és közölte: a rendőrség "minden eszközzel segíti az ügyészség nyomozati munkáját, még akkor is, ha esetlegesen nem álrendőrök a gyanúsítottak".

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közleményében ítélte el a bűncselekményt: "elfogadhatatlan és tűrhetetlen minden olyan, hivatalos személy által elkövetett visszaélés és bűncselekmény, amely megingatja a polgárok rendvédelmi szervekbe vetett bizalmát, azt a hitet, hogy baj esetén számíthatnak a rendőrök és más rendvédelmi dolgozók segítségére".

Petrétei József arra kéri az utcán szolgálatot teljesítő rendőröket, hogy magatartásukkal, intézkedéseik végrehajtásának módjával járuljanak hozzá a rendőrség öt társuk által megtépázott becsületének helyreállításához.

A Fidesz szerint csütörtökön és az elmúlt napokban több olyan eset is napvilágra került, mely alkalmas arra, hogy "alapjaiban és általánosan rengesse meg a rendőrségbe vetett közbizalmat". Szijjártó Péter, a párt szóvivője tudatta: pénteken együttes ülést tart a Fidesz rendészeti munkacsoportja és a párt országgyűlési frakciójának elnöksége.

A KDNP országgyűlési frakciója közleményében azt írta, a magyarországi demokrácia 17 éves történetének "egyik legszégyenletesebb bűncselekményét követték el akkor, amikor öt rendőr hivatali hatalmával visszaélve, aljas módon megerőszakolt egy védtelen, 21 éves lányt".

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK