Medián: Három fideszes is kedveltebb Orbánnál

2007.05.17. 8:59

Kósa Lajos, Rogán Antal és Pokorni Zoltán is népszerűbb fideszes politikus, mint a pártelnök, Orbán Viktor - derül ki a Medián felméréséből, amelyet a HVG ismertet. A kutatás megerősíti azokat a korábbi adatokat, hogy a Fidesz támogatottsága jócskán megelőzi az MSZP-ét.

Orbán Viktort a fideszesek 90, Gyurcsány Ferencet az MSZP-sek 85 százaléka látná a jövőben "fontos politikai szerepben" - derül ki a Medián május elején készített felméréséből, amelyet a HVG ismertet. Jóval kisebb arányú az elfogadottságuk azonban a politikailag bizonytalanok körében: előbbire 19, utóbbira 16 százalék mondta az előzőeket. Az ellenoldalon - nem meglepő módon - egyáltalán nem kedvelik a rivális párt vezérét: tehát a fideszesek Gyurcsányt, az MSZP-sek Orbánt utasítják el komoly mértékben.

A két párt támogatottsága közötti jelentős különbség miatt ugyanakkor Orbán a népszerűségi lista élén, Gyurcsán pedig a végén helyezkedik el. A Medián adatai szerint a Fidesz 37, az MSZP 23 százalékos támogatottságot élvez a teljes népesség körében, a biztos szavazók esetében pedig 55-32 az arány a Fidesz javára.

A Medián megvizsgálta azt is, hogy az emberek mit gondolnak a nagy pártok elnökeiről. A teljes népesség körében Orbán maradását a Fidesz élén 40 százalék, Gyurcsány MSZP-elnökségét pedig 31 százalék támogatta.

A hétvégi Fidesz-kongresszus fényében ugyanakkor érdekes, hogy a párt politikusai között nem Orbán Viktor a legnépszerűbb. Pokorni Zoltán, Kósa Lajos és Rogán Antal is kedveltebb (51, 51 és 48 százalék a 43-mal szemben) - de nem ismertebb - az elnöknél - a Medián felmérése szerint.

KAPCSOLÓDÓ CIKK