Medián: Csökkent a Fidesz előnye

2007.05.18. 15:44

Bár még mindig igen nagy a Fidesz előnye, csökkent a legutóbbi felmérésekhez képest a Medián közvélemény-kutatása szerint. Az új kormánytagok közül Fodor Gábor a politikusok népszerűségi listájának középmezőnyébe, míg Horváth Ágnes a végére került. A felmérés azt is kimutatta, hogy tovább romlott az általános közhangulat Magyarországon.

A Fideszt támogatók aránya a teljes népességben 41-ről 37 százalékra csökkent, miközben az MSZP támogatottsága nem változott - olvasható a Medián legújabb közvélemény-kutatásában. Bár a Fidesz tavaly nyár vége óta jókora előnnyel vezet az MSZP előtt, a támogatottságában jelentős hullámzások tapasztalhatók - állítja a cég.

A kutatók szerint idén májusban volt a legalacsonyabb a politika iránt legalább közepes mértékben érdeklődők és a választási részvételüket biztosra mondók aránya, s egyúttal most volt a legmagasabb a bizonytalanok aránya is.

A legnagyobb ellenzéki párt támogatottságának visszaesésével párhuzamosan jelentősen csökkent Orbán Viktor pártelnök és Schmitt Pál alelnök népszerűsége is. A közvélemény-kutató azt állítja, a hónap vesztese azonban mégis Dávid Ibolya. A felmérés szerint összességében öt százalékkal csökkent azoknak az aránya, akik szívesen látnák az MDF elnökét fontos politikai szerepben.

Fodor Gábor, az új környezetvédelmi miniszter a népszerűségi lista középmezőnyében startolt, így Göncz Kinga után ő a második legnépszerűbb kormánytag. Horváth Ágnes, az egészségügyi tárca új irányítója viszont nemcsak a bársonyszéket, de a 20 fős népszerűségi lista utolsó helyét is kénytelen volt megörökölni Molnár Lajostól.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök népszerűsége érdemben nem változott, de ez májusban csak a népszerűségi lista utolsó előtti helyéhez volt elegendő - derül ki a felmérésből.

Az általános közhangulat továbbra is igen kedvezőtlen. Az áprilisi javulás után ismét romlottak a gazdasági várakozások, és 69-ről 72 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik szerint az országban általában véve rossz irányban mennek a dolgok.

A Szonda Ipsos közvélemény-kutató cég a hónap elején még "hatalmas" Fidesz-előnyt mutatott ki. Amint az a Népszabadság május 3-i számában megjelent: felmérésük szerint áprilisban megfogyatkozott az MSZP támogatóinak száma, a szocialistákat a teljes népesség 16, míg a Fideszt a választók 35 százaléka támogatja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK