Az alelnöki posztokért sem lesz verseny a Fidesz kongresszusának második napján, miután Schmitt Pál bejelentette, más elfoglaltságai miatt nem kíván indulni. A kongresszus szombati nyitásakor Kövér László egy gigantikus lakásmaffiához hasonlította a kormányt, Navracsics Tibor pedig arról beszélt, hogy a Fidesznek "mindenki köztársaságát" kell megvalósítania.

"Az úgynevezett reformprogramhoz képest a tatár, a török és a Vörös Hadsereg dúlásai országépítő segítségnyújtások voltak" - mondott sommás bírálatot a kormány felett Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke a párt tisztújító kongresszusának szombati megnyitásakor. Kövér szerint a Gyurcsány-kormány olyan mély válságba taszította Magyarországot, amilyenre utoljára Rákosi idején volt példa.

"Egy gigantikus lakásmaffia áldozatai lettünk" - mondta Kövér, aki szerint a magyarok 2002-ben és 2006-ban odaadták a lakáskulcsaikat a rablóknak, akik már kipakolták a bútorokat, kifosztották az éléskamrát, egy sufniba költöztették a lakókat, és újabban már verik is őket. A választmányi elnök szerint a Gyurcsány-kormány politikusainak alapelve az, hogy "amit ma ellophatsz, ne halaszd holnapra!"

Kövér az elmúlt napok rendőrségi botrányaira, a gyanú szerint rendőrök által megerőszakolt lányra is utalt: szerinte korábban a szülők csak a bűnözőktől féltették gyermekeiket, míg ma már a rendőrségtől is. Az ügynek azonban ismét nincsenek politikai felelősei - mondta,hozzátéve, hogy az igazságügyi és rendészeti miniszter "még szobanövényeinek ápolására is alkalmatlan".

"Érlelődik a káosz, az anarchia és a diktatúra" - bírálta a kormányt Kövér, de hozzátette azt is, hogy ez "már nem tart sokáig". Hogy pontosan meddig, az Kövér szerint a Fideszen múlik, amelynek bizonyítania kell, hogy készen áll "akár holnap" átvenni az ország irányítását, van hiteles programja, hozzáértő emberei. A választmányi elnök szerint a tisztújító kongresszus arról szól, hogy megválasszák azokat a vezetőket, akik felkészítik a pártot a következő országgyűlési választásokra.

Mindenki köztársasága

"Ma az a ritka dolog történt, hogy Gyurcsány Ferenc félig megfogadta a Fidesz tanácsát" - utalt Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a rendőri vezetők felmentésére. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormányfő nem ismeri a politikai felelősség fogalmát, hiszen a rendészeti minisztert a helyén hagyta. Navracsics szerint Magyarországon mára elfogyott a közbizalom, ami egy legalább egyéves folyamat eredménye.

Ez a folyamat a frakcióvezető szerint a választási hazugságokkal kezdődött, amikor a kormánypártok hazugnak nevezték a Fideszt, amiért az figyelmeztetett a várható - és azóta bekövetkezett - megszorításokra. Ennek az volt az üzenete, hogy a kormánypártok szerint a Fidesz ellen minden eszköz megengedett - mondta Navracsics, aki szerint augusztus 20-án kiderült, hogy az országnak nincs gazdája, hiszen politikai felelős akkor sem volt. Az ország mai állapotához vezető folyamat a frakcióvezető szerint az őszödi beszéden, október 23-án és az egészségügy átalakításán keresztül jutott el addig a pontig, amikor már a rendőrségben sem lehet bízni.

"700 ezer ember fordult el az MSZP-től" - érzékeltette a kormányzat bizalomvesztését Navracsics, hozzátéve, hogy közülük 2-300 ezer már a Fidesz mellett van. A kormányzati bizalomvesztés elsődleges oka Navracsics szerint az, hogy Gyurcsány Ferenc az Audi ablakából nem sokat lát a magyar társadalomból, nem tud arról, hogy 800 ezer cigány él ebben az országban, hogy 2,5 millió ember él szegénységben, és hogy 600 fogyatékos helyzete reménytelen.

Nézze meg Kövér László nyitóbeszédét!

"Meg kell érteni a panaszokat és kézzelfogható megoldásokat kell találni" - mondta Navracsics, aki szerint a megoldáshoz elsősorban gazdasági növekedésre van szükség. Emellett a Fidesznek építkeznie kell, partnereket találnia a gazdák, a mikro-, kis- és középvállalkozások, a hazai nagy cégek és a multik közt egyaránt. Utóbbi két csoportról a frakcióvcezető azt mondta, tőlük kérni is szeretnének: azt, hogy vállaljanak ők is felelősséget. Navracsics azt ígérte, nem fognak elfelejtkezni senkiről, és hogy "a polgári Magyarország mindenki köztársasága lesz".

Schmitt visszalép

A Fidesz huszonkettedik, "Új többség, erős Magyarország" mottót viselő kongresszusára összesen 2022 küldöttet várnak, akik közül szombat délután kettőig 1677-en jelentek meg. A küldöttek vasárnap választanak elnököt és alelnököket, de nem lesz nehéz dolguk: az elnöki posztra Orbán Viktor jelenlegi elnök az egyetlen jelölt, míg Schmitt Pál visszalépése miatt a négy alelnöki székért is csak négyen (Pokorni Zoltán, Pelczné Gáll Ildikó, Varga Mihály és Kósa Lajos) indulnak.

Schmitt azzal indokolta döntését, hogy őt kérték fel a 2009-es európai parlamenti választási kampány előkészítésével, illetve várhatóan ő lesz akkor is a listavezető, de a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként a pekingi játékok is sok feladatot adnak neki. Az [origo]-nak azonban több küldött is azt mondta, Schmitt a párton belüli feszültségek elkerülése érdekében, illetve Pelczné alelnöki székének biztosítása miatt lépett vissza.

A hivatalos program mellett a Hungexpo D pavilonjában közéleti programokkal, fórumokkal, is várják az érdeklődőket. Ennek részeként még a kongresszus kezdete előtt Deutsch-Für Tamás nyitotta meg a Fidesz korábbi plakátjaiból készült kiállítást. Ezen szerepel például a híres 1990-es Tessék választani jelszavú plakát is, amely Brezsnyev és Honecker, valamint egy fiatal pár csókját ábrázolta.

A Hungexpó területén emellett igazi vásári hangulat alakult ki a kézműves termékeket és könyveket, zászlókat kínáló árusoknak, lacikonyháknak, sörsátraknak és borkóstolónak köszönhetően. Szombat este koncertek is szórakoztatják a kétnapos kongresszus résztvevőit.