Távoznia kell az országos és a budapesti rendőrfőkapitánynak - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP választmányi ülésén. Bár pénteken még nem volt szó személycserékről, a bejelentés nyomán Gergényi Péter és Bene László nem vezetheti tovább a rendőrséget. Vasárnap mindkettejükkel személyesen találkozik Gyurcsány, utódokról még nem tudni. Az elmúlt két hétben a rendőrséggel kapcsolatos botrányok megszaporodtak, melyek csúcsa a rendőrök által elkövetett nemi erőszak.

"Ahhoz, hogy a megbomlott közbizalom helyreálljon, többre van szükség, mint a konkrét esetekben érintettek felelősségre vonásához. (...) Ahhoz, hogy a (közbizalom) helyreálljon, az szükséges, hogy távozzon posztjáról az országos és a budapesti főkapitány" - fogalmazott a miniszterelnök az MSZP választmányának szombati ülésén.

Gyurcsány szerint azok a bűncselekmények, amelyeket az utóbbi időszakban rendőrök követtek el, menthetetlenek, nincs mit magyarázni rajtuk. A politikus úgy vélte, "mára már mindenki tudja, hogy a rendőrségnél valami nincs rendben, a testület elveszített valamit, amit a tavalyi őszi fővárosi zavargások sem tudtak elvenni".

"A végén az emberek minden járőrtől, meg az igazoltatástól is félni fognak. Olyan rendőrség kell, ami véd, nem olyan, amitől félni kell" - fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy mindig megvédte a rendőrséget, ha politikai támadás érte. "A rendőrséget az ellenzék megalapozatlan, öncélú politikai támadásától meg tudom és meg fogom védeni, önmagától viszont nem tudom" - fűzte hozzá.

Lesznek még lépések a hétvégén

Daróczi Dávid, a Kormányszóvivői Iroda vezetője az [origo]-nak azt mondta: akinek a továbbiakban lépnie kell, "az még ezen a hétvégén lépni fog". Tájékoztatása szerint a kulcsszerep ebben a rendészeti miniszteré, a törvények szerint ő kezdeményezheti ugyanis az ORFK vezetőjének felmentését, amiről a miniszterelnök dönt. A BRFK vezetőjével kapcsolatban pedig a forma szerint felettese (az ORFK vezetője, vagyis Bene László) dönt. Daróczi nem tudta, milyen egyeztetések voltak Gyurcsány bejelentése előtt, és azt sem, Bene Lászlót és Gergényi Pétert előzetesen értesítették-e menesztésükről. A két vezető utódairól még nem tudni, Daróczi szerint most még "a közbizalom helyreállításával" foglalkoznak. Vasárnap Gyurcsány mindkét érintett vezetővel személyesen is találkozik, és megbeszélést folytat velük.

A Fidesz szombaton közleményben reagált Bene és Gergényi menesztésére. A párt szerint elfogadhatatlan félmegoldás, hogy csak a két rendőrfőkapitányt távolítja el a miniszterelnök. "Határozottan felszólítjuk a kormányfőt, hogy a kialakult súlyos helyzetben azonnal menessze a rendészeti minisztert" - áll a közleményben. "A rendőrség - az országhoz hasonlóan - morális válságba került, mely nem oldható meg teljes szervezeti, irányítási és erkölcsi megújulás nélkül. Ennek kormányzati szinten kell elkezdődnie" - indokolja a közleményben a Fidesz álláspontját Szijjártó Péter szóvivő. Kérdéses, hogy maradhat-e pozíciójában Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter a rendőrség körüli problémák miatt - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke is.

Eddig nem volt szó menesztésről

Gyurcsány pénteken még reménykedésről beszélt. Azt írta, megdöbbentőek a nyilvánosságra került esetek, de reményt jelenthet, hogy a rendőrség "múltbéli tapasztalatainkkal szemben" nem védte a mundér becsületét, hanem "maga állt élére egyfajta megújulási-megtisztulási folyamatnak", és belső vizsgálatok derítettek fényt gyanús esetre.

Petrétei József rendészeti minisztert pénteken többen kérdezték arról: távozik-e posztjáról ő vagy a rendőrség vezetői. Petrétei a saját távozásáról csak annyit mondott: az erről való döntés a miniszterelnök hatásköre. Azt is mondta, a rendőri vezetők nem mondanak le, a munkájukkal foglalkoznak. Gyurcsány szombati bejelentése nyomán mégis távoznia kell Bene László országos és Gergényi Péter Budapesti rendőrfőkapitánynak. (A vezetők menesztésével kapcsolatban megkerestük a BRFK és az ORFK szóvivőit, ők azonban azt mondták: a miniszterelnök bejelentésére nem várható reakció a részükről, az ügyben csak a Kormányszóvivői Iroda nyilatkozik.)

A Fidesz péntek óta a vezetők távozását követelte. Navracsics Tibor frakcióvezető bejelentette: amíg a rendészeti miniszter, a budapesti és az országos rendőrfőkapitány nem távozik tisztségéből, addig a párt felfüggeszti részvételét a rendőrség és a határőrség integrációjáról szóló kétharmados törvény ötpárti tárgyalásain.

Az elmúlt két hétben a rendőrséggel kapcsolatos botrányok megszaporodtak. A napvilágra került bűncselekmények, amelyekről bebizonyosodott, hogy rendőrök követték el, vagy rendőr gyanúsítottjai vannak: egy rendőr, aki a Széna téri túszejtős bankrablás helyszínelésében vett részt, 460 ezer fointot lopott el a bankból, majd folytatta a szolgálatát. Borsod megyében tizenhárom rendőrt helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a gyanú szerint egyes autómentéssel foglalkozó vállalkozóknak több megbízást szereztek pénzért. Pénteken ittas rendőr karambolozott Baján. És a legsúlyosabb: öt rendőrt azonosított egy huszonegy éves lány, akik közül ketten a gyanú szerint erőszakot követtek el ellene Budapest belvárosában, a többiek pedig bűnsegédek voltak.

MTI/[origo]