Kisgyermekes apuka is volt a rendőrök között, akik május 4-én hajnalban a gyanú szerint megerőszakolták a huszonegy éves lányt a Múzeum körútnál - írja a Blikk. A lap fotókat is közölt a rendőrökről, akiket a bíróság szombaton előzetes letartóztatásba helyezett. Az erről szóló döntést a gyanúsítottak védői megfellebbezték.

B. Gergely (24), I. Tibor (34), F. Zsolt (24), R. Gábor (33) és T. Péter (33): ők azok a REBISZ-es rendőrök, akiket az ügyészség a bűncselekményekkel gyanúsít - írja a Blikk. A huszonegy éves lány ellen a gyanú szerint a nemi erőszakot két rendőr követte el, hárman pedig bűnsegédek voltak.

Az erőszakkal gyanúsítottak közül az egyik, T. Péter a Blikk információi szerint példás családapa hírében áll, felesége és két gyermeke van. A lap fotót is közöl a rendőrről, aki a képen Fradi-mezben látható egy meccsen, és gyermekét tartja a karjában. A másik gyanúsított, F. Zsolt "barátnőjével és kutyájával él együtt, tavaly nyáron a tengerparton nyaraltak", írja a lap.

Az öt gyanúsítottat szombaton helyezték előzetes letartóztatásba. A bíróság T. Pétert és F. Zsoltot erőszakos közösüléssel és vesztegetéssel, R. Gábor Sándort, B. Gergelyt és I. Tibort pedig bűnsegédlettel gyanúsítja. A bíróság indoklása szerint az előzetes letartóztatásra azért volt szükség, mert a gyanúsítottak a sértett befolyásolásával megnehezíthetik az eljárást.

Az erőszakos közösüléssel gyanúsított egyik rendőr védőügyvédje ugyanakkor fellebbezett a bírósági döntés ellen, mivel szerinte az ügy sajtóvisszhangjának is nagy szerepe volt az előzetes letartóztatás elrendelésében. Somfainé Dr. Vajda Ágnes szombaton azt hangsúlyozta, hogy az öt rendőr teljesen egybehangzóan tagadja az erőszakot, és ezzel szemben egy bizonytalan sértetti vallomás áll, amiben nagyon életszerűtlen kijelentések is vannak.

A védőügyvéd kiemelte, hogy a történetben sok olyan apró momentum van, ami még nem tisztázott. A gyanúsítottak állítása szerint a lányt nem öten, hanem ketten igazoltatták, a másik három rendőr nem szállt ki a rendőrautóból. Állításuk szerint az igazoltatás hajnali öt óra után történt, amikor már világos volt, a lány viszont hajnali négy órára emlékszik. Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy három nap eltelt a feljelentés és a esemény között - jegyezte meg a védő.

Somfainé Dr. Vajda Ágnes közölte: még folyik a DNS-minták értékelése, és sok minden kiderülhet az esetleges szembesítés során is, amennyiben a sértett ezt vállalja. A védő azt elismerte, hogy az intézkedő rendőrök rendőri szabálysértéseket követtek el, egyebek közt nem írtak jelentést, és elhagyták a kerületüket, amikor a lányt hazakísérték. Somfainé ezért abban bízik, hogy védencét, aki a másik négy rendőr parancsnoka volt, a rendőri szabályszegések miatt vonják felelősségre, de az erőszakos közösülésben bűnsegédként való részvétele nem lesz bizonyítható.

A megerőszakolt lányt a bűncselekmény estéjén egyenruhások igazoltatták: a rendőrök meg akarták bírságolni a nőt, majd azt mondták, a kapitányságra kísérik vérvételre. Útközben aztán - a lány vallomása szerint - félreálltak, és ketten megerőszakolták.

A gyanúsított rendőrök szolgálati viszonyát felfüggesztették. Mindannyian a Rendészeti Biztonsági Szolgálat kötelékébe tartoztak, hárman zászlósok, vagyis régebben teljesítenek szolgálatot, ketten a gyanúsítottak közül őrmesterek, vagyis három évnél kevesebb a szolgálati viszonyuk időtartama.

A nemi erőszak ügye tetőzte be a rendőrség körüli botrányosorozatot, és szombaton - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentése nyomán - a rendőrség két legfőbb vezetője, Gergényi Péter budapesti, és Bene László országos rendőrfőkapitány menesztéséhez vezetett. Erről bővebben itt olvashat.