Karantén alá helyezték a kecskeméti kórház egyik osztályát, miután 16 ember betegedett meg feltehetően egy két hete elhunyt hajléktalan által hordozott kórokozótól. A fertőzöttek közül egy ember meghalt, egyet intenzív osztályon ápolnak.

Tüdőgyulladást okozó baktériumot izoláltak 16 emberben, akik szombaton kerültek be a kecskeméti megyei kórházba - közölte Horváth Attiláné, a megyei kórház szóvivője hétfőn az MTI-vel. Feltételezhető, hogy a két héttel korábban, a városközpontban egy bokorban talált, hasonló megbetegedésben elhunyt hajléktalan lehetett a baktériumhordozó, mert napi kapcsolatban volt a rokonsággal - tette hozzá a szóvivő.

A szombaton felvettek közül estére egy férfi elhunyt, egy másikukat még az intenzív osztályon ápolnak, de a család többi tagja nincs életveszélyben. A szóvivő beszámolt arról, hogy a lezárt belgyógyászati osztályon kezelés alatt lévő betegek állapota javult. Mint hangsúlyozta, a család minden tagja tüdőgyulladásban betegedett meg, mert ugyanazt a baktériumot mutatták ki mindannyiuk szervezetében.

Horváth Attiláné elmondása szerint a tüdőgyulladást okozó baktérium cseppfertőzéssel terjed, ezért a család tagjai egymást megfertőzték, és akinek az immunrendszere gyengébb volt, annál a tüdőgyulladás súlyosabb foka jelentkezett a lappangási idő után. A kórház az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézetével egyeztetve hozta meg a szükséges intézkedéseket, de pánikra nincs ok, mert nem egy rejtélyes betegséggel állunk szemben - tette hozzá a szóvivő.