Gyurcsány gyengeségeit elemzik Oxfordban

2007.05.22. 14:36

A második Gyurcsány-kormány eddigi teljesítményéről készített elemzést az Oxford Analytica nevű tekintélyes csoport, amely - a jelentés összefoglalója szerint - úgy véli, hogy a miniszterelnök elpazarolta politikai tőkéjét, és vitatható módon nyúlt hozzá a hatalmas költségvetési hiány lefaragásához is. Az elemzők szerint könnyen lehet, hogy Gyurcsányt saját pártja lecseréli a miniszterelnöki posztról, a politikai feltételek pedig adottak a párterőviszonyok átrendeződéséhez.

A csalódottság pártátrendeződést eredményezhet - ezzel a címmel írt a napokban elemzést a Gyurcsány-kormányról a tekintélyes független elemző és tanácsadó cég, az Oxford Analytica, amely honlapja szerint az Oxfordi Egyetem és más neves felsőoktatási intézmények több mint ezer szakértőjét fogja össze. Az elemzés kivonatát a Forbes.com közölte. Ebben emlékeztetnek arra, hogy Gyurcsány Ferenc május 12-én azt mondta pártjának, hogy ha állják a sarat a reformok terén, akkor visszanyerhetik a népszerűségüket 2010-re és győzhetnek az akkor esedékes választásokon.

Az elemzők szerint rövid távon minden olyan kormány számíthat népszerűségcsökkenésre, amely gazdasági reformokat hajt végre. Gyurcsány azonban politikai tőkéjét apró lépések sorozatára pazarolta el, ezért a miniszterelnöki posztról való lecserélése az egyik lehetséges forgatókönyv - áll a Forbes által közölt összefoglalóban.

A cikk emlékeztet arra, hogy a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a jobbközép konzervatív pártként jellemzett Fidesz hatalmas előnyre tett szert. Hozzáteszik azonban, hogy nagyon magas azok aránya, akik egy most megtartandó választáson nem vennének részt. Ez az elemzők szerint arra utal, hogy a Fidesz valójában nem új támogatókat szerzett, hanem a szocialisták népszerűségvesztéséből profitált.

Erős ellentáborról írnak

Gyurcsánynak erős ellentábora van saját pártján belül is, különösen a parlamenti házelnök, Szili Katalin és szövetségesei részéről, akik bármilyen lehetőséget megragadnának, hogy eltávolítsák  - állítják az Oxford Analytica elemzői, akik megjegyzik, sokak szerint Szili egy régi stílusú szocialista, így lehetséges, hogy ő még kevésbé lenne hajlandó valódi reformokra, mint Gyurcsány. Hozzáteszik azonban azt is: Szilit nagyon intelligensként tartják számon, és lehetséges, hogy egy befeketítési kampány áldozata.

Bár sok szó esett arról, hogy elkötelezett a komoly gazdasági reform mellett, Gyurcsány Ferenc kormányának stratégiája a költségvetési hiány csökkentésére - folytatódik az összefoglaló - a bevételek növelése volt a kiadások visszafogása helyett. Ez a hozzáállás gyors eredményeket hozott a makrogazdasági adatokat tekintve (és a Forbes itt idézi a kedvező adatokat), de a gazdaság újraélesztéséhez szükséges programmal adós maradt a kormány - vélik az elemzők.

Bizonytalannak tartják Gyurcsányt

A költségvetési egyensúly egészségesebbnek tűnik most, de valójában komoly problémák rejtőznek a háttérben: a nyugdíjak, a társadalombiztosítás és az egészségügy magas költségei - tartalmazza az összefoglaló. A három terület közül a kormány egyedül az egészségügy problémájának feszült neki - állapítják meg az elemzők, akik hozzáteszik, hogy Gyurcsány elkötelezettsége a reform mellett ezen a területen mindig is bizonytalan volt. Az elmúlt hónapokban pedig az is kiderült, hogy sem megfelelő akarattal, sem politikai tőkével nem rendelkezik ahhoz, hogy végigvigye ezt a folyamatot - vélik az elemzők.

A Fidesz nyilvánvaló népszerűsége félrevezető lehet, sokkal inkább tükrözi a szocialistákkal való elégedetlenséget és az adóemelések hatását - emlékeztet az elemzés, amely szerint Gyurcsány támogatásának hiánya aláássa a reform-erőfeszítéseket, és problémákat halmoz fel a gazdaság számára. A  feltételek a pártrendszer jelentős átalakulásához adottnak tűnnek - zárul a Forbes.comon közölt összefoglaló.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK