Valószínűleg a jövő hét elejéig nevezi meg Gyurcsány Ferenc, ki követheti a vasárnap lemondott Petrétei Józsefet az igazságügyi  tárca élén és hogy ki lesz az új országos rendőrfőkapitány. Egy szocialista képviselő szerint Kondorosi Ferenc államtitkár lehet a legesélyesebb, míg egy minisztériumi forrásunk szerint megalapozatlanok a találgatások. Az igazságügy és a rendészet várhatóan egyelőre egy minisztériumban marad - legalábbis a kormányfő tartja magát ehhez.

Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára "látszik ma a legesélyesebbnek" a vasárnap lemondott Petrétei József posztjára - mondta az [origo]-nak Wiener György szocialista képviselő, a Debreceni Egyetem alkotmányjogi tanszékének vezetője. A képviselő ugyanakkor hozzátette, hogy ez még megváltozhat a következő egy hétben.

A vasárnap lemondott Petrétei József utódjáról több találgatás is nyilvánosságra kerül, a Magyar Nemzet például MSZP-s forrásokra hivatkozva azt írta, Ujhelyi István, az önkormányzati tárca államtitkára vagy Vadai Ágnes szocialista képviselő lehet az új miniszter. A lap azt is felvetette, hogy esetleg Szilvásy György kancelláriaminiszter veheti át az IRM-et, míg az ő helyére Kiss Péter, a szociális tárca vezetője kerülne. A Népszava, Wienerhez hasonlóan úgy tudja, hogy Kondorosi lehet Petrétei utódja.

"Röpködnek a nevek, de egyik sem megalapozott" - mondta a találgatásokról az [origo]-nak egy magas rangú minisztériumi tisztviselő, aki nem akart még tippelni sem, ki lehet a következő főnöke. Mivel a miniszter és a rendőrfőkapitányok május 31-ig maradnak hivatalban, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök várhatóan még a jövő héten megnevezi jelöltjeit. A parlament rendészeti bizottságának fideszes elnöke, Lázár János már jelezte is a testület tagjainak, jövő kedden vagy szerdán ülést kell tartaniuk, hogy meghallgassák a jelölteket.

Jöjjenek a fiatalok

A Népszava úgy tudja, Bene László országos főkapitány utódja Ignácz István Pest megyei főkapitány vagy Bánfi Ferenc, az ORFK korábbi közbiztonsági igazgatója, az Európai Unió moldáviai határsegély missziójának vezetője lehet.  A Népszabadság szerint ugyanakkor Bánfi nem vállalja a megbízást, helyette inkább Halmosi Zsolt, Hajdó-Bihar megyei főkapitány lehet esélyes. Utóbbi mellett szólhat a fiatalítás igénye, hiszen mindössze 44 éves és csak 1986 óta rendőr, szemben a most leköszönő Benével és Gergényivel, akik még a '60-as években szereltek fel.

A fiatalítás szükségességéről beszélt az [origo]-nak Tarjányi Péter rendőrségi szakértő, egykori rendőr és Kis Zoltán, szabad demokrata képviselő, a honvédelmi és rendészeti bizottság tagja is. Tarjányi azt mondta, a szemléletváltáshoz arra lenne szükség, hogy a jelenlegi vezetés helyett egy fiatalabb generáció vegye át az irányítást, Kis pedig arról beszélt, hogy szerinte készen is állnak a fiatal, jól képzett tisztek, csak eddig a régi főtiszti gárda nem engedte őket szóhoz jutni.

Együtt vagy külön?

Az utódlásról szóló találgatásokkal párhuzamosan újra fellángolt a vita arról, hogy szerencsés volt-e a rendészet és az igazságügy összevonása egy minisztériumba. Kis Zoltán [origo]-nak azt mondta, az SZDSZ külön rendészeti minisztérium létrehozását szorgalmazza, az MDF pedig a Belügyminisztérium visszaállítására szólította fel a kormányfőt. Wiener György szerint szakmai körökben is vita folyik az összevonásról, de ez már csak az új miniszter kinevezése után fog eldőlni. Gyurcsány Ferenc azonban hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásában megvédte az egy évvel ezelőtt - Sárközy Tamás jogászprofesszor elképzelései alapján - végrehajtott összevonást.