Vita támadt Persányi kinevezése körül

2007.05.22. 14:14

A keddi szavazás után csütörtökön újra napirendre kell vennie a fővárosi önkormányzat kulturális bizottságának azt a kérdést, hogy megbízzák-e Persányi Miklós volt környezetvédelmi minisztert az állatkert ideiglenes vezetésével. A bizottság elnöke ugyanis elismerte, hogy tévedett, amikor először úgy foglalt állást, hogy négy támogató szavazattal megbízták Persányit, ehhez hat támogató szavazatra lett volna szükség.

A fővárosi önkormányzat kulturális bizottságának fideszes alelnöke megtámadta a bizottság szabad demokrata elnökének, Bőhm Andrásnak a bejelentését, miszerint a bizottsági ülésen - a posztra kiírt pályázat elbírálásáig - ideiglenesen Persányi Miklós (aki a környezetvédelmi tárca irányítása előtt már vezette az intézményt) irányítja főigazgatóként a Fővárosi Állat- és Növénykertet. A fideszes Csomós Miklós szerint azonban a keddi szavazáson erről nem született döntés, mert a négy támogató szavazat ehhez nem elég. 

Csomós Miklós, a testület fideszes alelnöke az ülést követően elmondta, hogy jogértelmezése szerint az érvényes előírások ilyen esetben minősített többségű szavazást írnak elő. Hozzátette: véleménye szerint a bizottság elnöke tévedett, amikor úgy foglalt állást, hogy négy támogató szavazattal megbízták Persányi Miklóst főigazgatónak. Ehhez hat támogató szavazatra lett volna szükség - jegyezte meg.

Bőhm András a kulturális bizottság szabad demokrata elnöke elmondta, mivel valóban nem volt meg a minősített többségű döntéshez szükséges hat támogató szavazat, a szükséges jogértelmezés után, csütörtökre rendkívüli ülést hívott össze a főigazgatói megbízatás jogszerűsége érdekében.

Az ellenzék is megszavazta viszont azt, hogy több mint 13 millió forintot biztosítsanak a posztjáról május 31-ével távozó Bogsch Ilma főigazgató végkielégítésére. A vitában arra a Csomós Miklós (Fidesz) által feltett kérdésre, hogy a jelenlegi főigazgató miért nem maradhat a posztján a pályázat elbírálásáig, Bogsch Ilma csupán annyit közölt, hogy "nem szeretne erre válaszolni".

Persányi Miklós 1994-től 2003. májusi környezetvédelmi miniszteri kinevezéséig már főigazgatóként irányította az állatkertet. Távozásakor Bogsch Ilma lett a főigazgató, aki nyugdíjasként nyerte el a posztra kiírt pályázatot. Bogsch Ilma főigazgatói megbízatása jövő év szeptemberéig szól, "de mivel Persányi úr minisztersége megszűnt, én úgy érzem, hogy az a legnyilvánvalóbb és a legbecsületesebb dolog, hogy átadjam neki a posztot" - nyilatkozta a távozó főigazgató az MTI-nek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK