Jogerősen is bűnösnek mondta ki hűtlen kezelésben a bíróság Rácz Pétert, a Magyar Úttörőszövetség korábbi és jelenlegi elnökét a csillebérci vadászház adásvétele ügyében. Rácz felfüggesztett szabadságvesztést és egymillió forintos pénzbüntetést kapott.

Jogerős ítéletet hirdetett csütörtökön a Fővárosi Bíróság a Magyar Úttörők Szövetsége egykori és jelenlegi elnökének perében. Rácz Pétert másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre és egymillió forint pénzbüntetésre ítélték a csillebérci vadászház eladása ügyében hűtlen kezelés miatt.  Rácz Péter 1999-ben az úttörőszövetség ügyvezető elnökeként 14,2 millió forintért adta el a XII. kerületi úttörőtábor területén fekvő több mint 90 millió forint értékű vadászházat.

Az ingatlant megvásárló kft. egyik tulajdonosa egy időközben elhunyt kínai állampolgár volt, másik tulajdonosa pedig az adásvétel után hetekkel Rácz Péter unokatestvére lett. A vadászházat utóbb visszabérelte az úttörőszövetség. Rácz Péter, az úttörőszövetség vezetője az eljárás során mindvégig ártatlanságát hangoztatta.

A 2005 novemberében született elsőfokú ítéletben másfél éves - három évre felfüggesztett - börtönbüntetésre, valamint 500 ezer forintos pénzbírságra ítélték Rácz Pétert, tehát a jogerős ítéletben szigorítottak a büntetésen.

A büntetőper másodrendű vádlottját, a vadászház eladásánál közreműködő ingatlanszakértőt bűnsegédi magatartás miatt pénzbüntetéssel sújtotta a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság. Csütörtökön a szóbeli indoklás során elhangzott, hogy az ingatlanszakértőt több más ügyben is elítélték magánokirat-hamisítás miatt, mert valótlan tartalmú szakértői véleményt adott. Azokban az ügyekben magasabb ingatlanértéket jelölt meg hitelkérelmek kedvező elbírálása érdekében.
   
Rácz Péter kapcsán a bíró megjegyezte: elfogadhatatlan, bűnös szándékot jelez az, hogy az ingatlan tényleges értékének 16 százalékáért adták el, de önmagáért beszél a rokoni kötelék is.

A büntetőeljárás nem sokkal a legutóbbi országgyűlési választások előtt kezdődött. Rogán Antal fideszes országgyűlési képviselő 2002. februárjában, a Fidelitas alelnökeként feljelentést tett hűtlen kezelés gyanújával a csillebérci vadászház ügyében. Rogán Antal feljelentése szerint a Rácz Péter által megtévesztett Magyar Úttörők Szövetségének vezetése 1999. márciusában jóval áron alul, 94 millió forint helyett 15 millió forintért adta el az épületet a Bau-bérc Kft.-nek.

Ismeretlen tettes ellen nyomozás indult, de miután a hatóságok nem állapítottak meg bűncselekményt, 2002, decemberében megszüntették az eljárást. Rogán Antal azonban panaszt tett a nyomozás megszüntetése miatt. A Fővárosi Főügyészség ennek helyt adott, és 2003. január 30-án utasította a rendőrséget a pótnyomozásra, melynek határidejét utóbb meg is hosszabbították. A rendőrség 2003. márciusában gyanúsította meg Rácz Pétert.