A gyanú szerint rendőrök által megerőszakolt 21 éves lány ügyvédje reagált azokra a felvetésekre, amelyek megkérdőjelezik a gyanúsítás megalapozottságát. Tuza Péter szerint előkerülnek még meglepő bizonyítékok, és kijelentette azt is, a megjelent hírekkel ellentétben a lány nem várt három napot a feljelentéssel.

Az ügyben vannak olyan bizonyítékok, amelyeken még sokan meg fognak lepődni - közölte az MTI-vel Tuza Péter ügyvéd, aki a gyanú szerint rendőrök által megerőszakolt 21 éves lányt képviseli. Azt nem részletezte, hogy mit ért ezen. Annyit tudni, hogy a nyomozók vettek le DNS-mintákat, de ezek vizsgálati eredménye még nem ismert.

Az ügyvéd elmondása szerint a lány az eset után körülbelül egy órán belül feljelentést tett a XIII. kerületi rendőrkapitányságon, és erre okirati bizonyíték is van. Tuza Péter annak kapcsán beszélt erről, hogy korábban a sajtóban több beszámolóban is az szerepelt, hogy a lány az eset után három nappal tett feljelentést. A május 17-én őrizetbe vett, a lány megerőszakolásával, vesztegetéssel, illetve bűnsegédlettel gyanúsított rendőrök védői pedig sajtóhírek szerint többször felvetették, miért telt el három nap az esemény és a feljelentés között - emlékeztet az MTI.

Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI megkeresésére elmondta: a feljelentésben valóban az szerepel, hogy a lány a bűncselekmény elkövetésének napján reggel hét órakor már ott volt a Szabolcs utcai rendőrkapitányságon, de ott csak reggel kilenckor kezdtek vele foglalkozni. A távirati iroda az ügyet jól ismerő forrásokból úgy értesült, hogy a lány május 4-én, pénteken a Szabolcs utcai rendőrkapitányságon először még annak előrebocsátásával ismertette a vele történteket, hogy szeretné titokban tartani a nevét.
   
Ekkor felvilágosították arról, hogy az ügyben csak akkor indulhat meg a hivatalos vizsgálat, ha úgynevezett magánindítványt tesz, ehhez azonban fel kell fednie a kilétét. A lány ezután gondolkozott néhány napig, végül úgy döntött: hogy hajlandó a nevét adni a vele történtekhez. Így született meg végül május 7-én, hétfőn az a magánindítvány, amely már alapjául szolgálhatott a hivatalos vizsgálatnak.

Morvai a vizsgálat fejleményeiről szólva még azt is megjegyezte: a héten tanúmeghallgatásokat tartanak, de szemtanút egyelőre nem hallgattak meg, és az ügyészségnek nincs tudomása arról, hogy a bűncselekménynek lett volna szemtanúja.

Tuza Péter megjegyezte: az erőszakos közösülés bűncselekménye elleni védekezésre száz éve nem tudnak újat kitalálni. "A védekezés mindig az, hogy a sértett hazudik (...), és megpróbálják őt elhitelteleníteni" - jegyezte meg. Arra a kérdésre, hogy ha a sértett azonnal tett feljelentés, ez miért csak most derült ki, azt válaszolta: tőle csak most kérdezték ezt meg.

A bíróság szombaton helyezte előzetes letartóztatásba a Rendészeti Biztonsági Szolgálat öt tagját. Két rendőrt azzal gyanúsítanak, hogy megerőszakolták a 21 éves lányt, a három másikat pedig bűnsegédlettel.

A bíróság indoklása szerint az előzetes letartóztatásra azért volt szükség, mert a gyanúsítottak a sértett befolyásolásával megnehezíthetik az eljárást. A bíróság döntését az ügyészek tudomásul vették, a védők fellebbeztek. Az elkövetéssel meggyanúsított rendőrök szolgálati viszonyát felfüggesztették. Hárman zászlósok, vagyis régebben teljesítenek szolgálatot, ketten a gyanúsítottak közül őrmesterek, vagyis három évnél kevesebb a szolgálati viszonyuk időtartama.

A múlt héten kirobbant ügynek és a rendőrséget érintő más bűncselekményeknek nyomán távozni kényszerült az országos és a budapesti rendőrfőkapitány, a REBISZ parancsnoka és a rendészeti miniszter.