Szenvedélyes igazságbeszédnek nevezte az Őszödön elhangzottakat a miniszterelnök a Népszabadságnak adott interjúban. Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy szerinte az elmúlt évben a Fidesznek "majdnem sikerült politikai poklot csinálni az országból".

"A őszödi a legszenvédelyesebb igazságbeszéd volt a rendszerváltozás óta" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Népszabadságnak adott, szombaton megjelent interjúban. Ugyanakkor hozzátette, hogy ma már úgy látja: inkább nyilvánosan és "egynémely jelző" elhagyásával kellett volna elmondania.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szombati közleményében az egész szocialista frakcióra vonatkozóan írt hasonlóan. "Ha ma újra kezdhetnénk, ugyanígy a változások politikáját választanánk, de az első pillanattól vállalnánk a nyilvános számvetést" - olvasható a közleményben. 

A kormányfő az elhíresült beszéd óta eltelt egy évet összegezve úgy fogalmazott az interjúben, hogy "a Fidesznek az elmúlt egy évben majdnem sikerült politikai poklot csinálnia az országból". A reformok kapcsán arról beszélt, hogy nem látott a reform elleni nagy tüntetéseket, állampolgári engedetlenségi mozgalmat, pedig ezt sem zárta ki Őszödön.

Az évforduló apropóján sajtótájékoztatót tartott Budapesten szombaton a Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter. "Arcátlan, felháborító és elfogadhatatlan, ha valaki tudatosan hazudik egy országnak; ha nem lettek volna Gyurcsány Ferencnek ezek a hazugságai, akkor ma az emberek jobban élnének" - mondta.

[origo] / MTI