Megkezdődött Kodela László egykori helyettes államtitkár tárgyalása, akit a brókerbotránnyal összefüggésben vádolnak adócsalással és azzal, hogy pénzért cserébe megígérte Kulcsár Attilának, elintézi, hogy ne legyen rendőrségi eljárás a pénzmosással kapcsolatos bejelentések ügyében. Kodela nem ismerte el bűnösségét, és egyebek mellett kijelentette: rossz érzése volt, amikor Kulcsártól kapott 100 ezer dollárt és 100 ezer eurót, de szerinte egyébként nem jutott volna hozzá a pénzéhez.

Kodela László a tárgyaláson kijelentette: a vádat megértette, de nem ismeri el bűnösségét. Mint mondta, Kulcsár Attilát - akit milliárdos sikkasztással vádolnak, és pere jelenleg is folyik - 1998-ban mutatták be neki, mint egy nagyon tehetséges brókert és akkortól ő lett a személyes brókere. Tudomása szerint Kulcsár Attila "besszre" játszott a tőzsdén, de részleteket a bróker tevékenységéről nem tudott. Államtitokra hivatkozva azt sem kívánta megnevezni, ki az a befolyásos személy, aki garantálta neki Kulcsár Attila megbízhatóságát.

Elmondása szerint Kulcsár Attila 2003 júniusában találkozót kért tőle, ahol a bróker beszámolt róla, hogy a bankban belső vizsgálat van, ami érinti a hozzá hasonló kiemelt ügyfeleket is, és annak érdekében, hogy ne "sározódjon be" Kodela László neve, azt javasolta, vegye ki a pénzét a pénzintézetből. Kodela László - elmondása szerint - ekkor, a bankban szembesült vele, hogy a számláján Kulcsár Attila kimutatásával szemben 50 helyett, mindössze 5 millió forint van. Amikor felhívta a brókert, az állítólag megnyugtatta, hogy rendezni fogja az ügyet. Másnap pedig átadta Kodela Lászlónak a 100 ezer dollárt és 100 ezer eurót azzal, hogy "ezzel pénzednél vagy".

Rossz érzésem volt a valuta miatt, de tudtam, hogy ha nem veszem át Kulcsártól, akkor hosszú polgári és gazdasági per után kapom csak vissza a banktól a pénzemet - mondta. Hozzátette: Kulcsár Attilától kapta azt a tájékoztatást, hogy nem kell az adóbevallásában szerepeltetnie a pénzt, az azzal kapcsolatos adóügyeket a bank intézi. Kodela László tagadta azt is, hogy a vád szerinti időpontban találkozott volna Kulcsár Attilával, és hogy az ex-bróker valaha is kérte volna tőle, hogy intézze el a pénzmosási ügy vizsgálatát.

A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly júliusban emelt vádat Kodela László ellen, aki 2002 májusától egy évig volt a Miniszterelnöki Hivatal humánpolitikai helyettes államtitkára. Az ügyészség a két vádpont közül az elsőben azzal vádolja Kodela Lászlót, hogy hivatali beosztásával visszaélve ígéretet tett Kulcsár Attila ex-brókernek, elintézi neki, hogy a K and H Equities Rt. által, a 2002 márciusa után tett, pénzmosás gyanújára utaló bejelentések ügyében ne induljon rendőrségi eljárás.

A hatóság a vádiratában azt is rögzíti, a vádlott később telefonon tájékoztatta Kulcsárt: hivatalos értesítést fog kapni arról, hogy a bejelentések kapcsán nem indul rendőrségi eljárás. Ezután azt közölte: az ügyintézés ára ötmillió forint. Az ügyészek szerint, amikor megérkezett a rendőrségről a hivatalos levél, hogy bűncselekményre utaló nyomot nem találtak, Kulcsár Attila egy találkozó során ki is fizette a kért összeget Kodela Lászlónak.

A másik vádpontban azzal vádolják a volt helyettes államtitkárt, hogy mintegy 18 millió forintos bevételkiesést okozott az államnak. Az ügyészség szerint ugyanis Kodelának adóbevallásában fel kellett volna tüntetnie a Kulcsártól kapott 100 ezer dollárt és 100 ezer eurót.

A per szerdán délután Kulcsár Attila meghallgatásával folytatódott. Kulcsár Attila - akiről egyébként Kodela László úgy vélekedett, példátlan karriert futott be a banknál - azt mondta: Kodela László nem szólt bele a portfóliója kezelésébe. Az ex-bróker nem kívánt válaszolni a bíróság kérdéseire, amelyek a vádban megfogalmazottakhoz kapcsolódtak, így például arra, hogy kért-e tőle segítséget a pénzmosási ügy kapcsán, vagy hogy átadott-e a vádlottnak valutát.

Kodela László ügyvédje, Bárándy Péter kérdésére Kulcsár Attila elmondta: volt idő, amikor a tőkeszámla jövedelme után nem kellett adózni, volt olyan, hogy a brókercég automatikusan levonta a forrásadót, és olyan is volt, hogy az ügyfél feladata lett volna az adó befizetése. de - mint mondta - arra nem emlékszik, hogy adózási kérdésekről beszélt-e a vádlottal.