Kíváncsi a Fidesz a Szilvásy testvérének tanácsaira

2007.05.30. 16:25

Nem jövendöléseket, hanem jelzéseket ígér a Kormányzati Tanácsadó Jósda, amelyet a kancelláriaminiszter egyik testvére, Szilvásy Péter működtet és amelyről a Fidesz kérdéseket tett fel a Miniszterelnöki Hivatalnak. A jósda fő profilja az, hogy a kormány tagjai számára olyan információkat szolgáltasson, amelyek elősegítik a döntéshozatalt - olvasható az X-party honlapján.

A Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter felszólította Szilvásy György kancelláriaminisztert, hogy engedjen betekintést számára azokba a jelentésekbe, amelyeket a Kormányzati Tanácsadó Jósda (KTJ) készített. A jósdát a kancelláriaminiszter egyik testvére, Szilvásy Péter üzemelteti, ez az intézmény készít állítólag bizalmas jelzéseket, jelentéseket Gyurcsány Ferencnek és a kormány más tagjainak. Szijjártó Péter ezért szerdán levélben fordult a politikushoz, és kérte, jelölje ki azt az időpontot, amikor megtekintheti az anyagokat.

A grafológiával és okkultizmussal foglalkozó Szilvásy Pétert megpróbáltuk elérni, de telefonja ki volt kapcsolva. Honlapján azonban megtalálható egy ismertető a Kormányzati Tanácsadó Jósdáról, amely - a weblap szerint - 2006 júliusában alakult meg. A honlapon szerepel az is, hogy a jósda egyik legfontosabb célja, hogy a kormánynak, a tagjainak, a miniszterelnöknek használható információkkal szolgáljon a döntéseinek előkészítései során. Hozzátették, a jósda javaslatai, észrevételei, tanácsai "nem jövendölések, hanem jelzések". A szolgáltatásoknál - a honlap tanúsága szerint - a megbízhatóság, az információtartalom, a gyorsaság, a széles látókör az elsődleges. A jósda információit kérni sem kell, mert "saját magától indítva" is működnek. Évente egyszer tartják meg a Kormányzati Tanácsadó Jósda Konferenciát, ahol áttekintik működésüket.

Gál J. Zoltán, a MeH államtitkára a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: Szilvásy Péter, a kancelláriaminiszter testvére soha semmilyen megbízást nem kapott a kormánytól tanulmányok elkészítésére, nem volt jogviszonya, szerződése semmilyen kormányzati intézménnyel, így juttatásban sem részesült. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Szilvásy Péter a legnagyobb ellenzéki párt címére is küldött bizonyos anyagokat.

Arra a felvetésre, hogy megtévesztő lehet, ha egy, a kormánnyal semmiféle kapcsolatban nem álló cég a "kormányzati" jelzőt használja a nevében, az államtitkár azt mondta, hogy ez valóban, "finoman szólva sem szerencsés". Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a Kormányzati Tanácsadó Jósda nem is bejegyzett cég.

Szilvásy György kancelláriaminiszter testvére az utóbbi hetekben azért is előtérbe került, mert kiderült, hogy részt vett a milliárdos csalással összefüggésbe hozott Egymásért Egy-Másért Alapítvány munkájában. Szilvásy Péter grafológusként dolgozott az alapítványnak, és az [origo]-nak korábban elmondta, amikor megkeresték, először megfordult a fejében, hogy esetleg valaki be akarja hálózni a bátyja miatt, de aztán megnyugodott. "Én láttam Földesi-Szabó (az alapítvány korábbi vezetője - a szerk.) kézírását, és pozitív volt. Ez engem megnyugtatott. Ez egy tisztességes ember" - állította a grafológus.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK