Megtöbbszörözné a bírságokat egy MSZP-s

2007.05.30. 10:55

Olcsón megússzák a hangos kocsmák és más szabálysértők  - véli egy szocialista képviselő, aki ezért azt javasolja, hogy az önkormányzatok a jelenleginél sokkal nagyobb bírságot szabhassanak ki.

Drasztikusan megemelné az önkormányzatok által kiszabható szabálysértési bírság összegét Kékesi Tibor szocialista képviselő, aki a napokban nyújtotta be törvényjavaslatát a parlamentnek. Jelenleg egy önkormányzat legfeljebb harmincezer forintos összegben állapíthatja meg a bírság legmagasabb összegét, a helyszíni pénzbüntetés pedig 500-tól 10 ezer forintig terjed.

Kékesi javaslata szerint a harmincezres határt százezerre kellene emelni, a helyszíni bírság pedig lehetne akár 30 ezer is. A képviselő a törvényjavaslatban mindezt azzal indokolja, hogy ezeket az összegeket 2000-ben állapították meg, márpedig szerinte a "jelenlegi életviszonyokhoz" kellene azokat közelíteni.

Kékesi az [origo]-nak elmondta, nem az utcai szabálysértéseket akarja szigorúbban büntetni, hanem például a vendéglátóhelyek elkövetett szabálysértéseit. Ha például túl hangos a zene, vagy más módon zavarják a lakókörnyezetet - jegyezte meg. Kékesi szerint ugyanis jelenleg a legmagasabb összegű, harmincezres bírságot is könnyedén kifizetik, "akár az aznapi borravalóból".

A képviselő kérdésünkre elmondta, hosszabb egyeztetést nem folytatott pártjával a törvényjavaslatról. Elküldte ugyan az illetékes munkacsoportnak, de ők nem jeleztek vissza. Így egyelőre nem tudni, mekkora támogatásra talál az elképzelés a parlamentben.

Az ugyanakkor figyelemreméltó, hogy épp Kékesi nyújtotta be a javaslatot. A politikusnak ugyanis két évvel ezelőtt vitája akadt a Fővárosi Gázművekkel, és ez olyannyira elmérgesedett, hogy a II. kerületi önkormányzat szabálysértési eljárást akart indítani ellene. Kékesinek most feltettük a kérdést, hogy miként fejeződött be ez az ügy, de ő kijelentette, szerinte ez magánügy, ezért nem akar róla nyilatkozni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK