A nemzeti rockzenét játszó P. Mobil együttest hívta meg segélykoncertre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkára a település egyik önkormányzati képviselője; a koncert bevételét a tervek szerint a tavaly a településen agyonvert tanár családjának megsegítésére fordítanák, a cigány kisebbségi önkormányzat viszont feszültségkeltésnek ítéli a rendezvényt - közölte Fercsák László.

A település cigány önkormányzatának elnöke elmondta: az együttes szerzeményei megítélése szerint "nem elsősorban az együttérzésről" szólnak, ezért a koncert megrendezését a cigány kisebbségi önkormányzat nem helyesli.

Mint mondta, tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdtek, az íveket eddig több mint háromszáz roma és nem roma írta alá, kinyilvánítva: ne tartsák meg ezt a koncert, mert az a feszültséget gerjesztené - mondta Fercsák László. Az önkormányzat ennek ellenére úgy döntött: helyszínt biztosít a koncert megrendezésére - tette hozzá. Fercsák tudomása szerint a tanár özvegye azt közölte: további anyagi támogatásra nem tart igényt.

A P. Mobil zenekar - a Beatrice és a Hobo Blues Band mellett - egyike a nyolcvanas években "fekete bárányokként" elhíresült rockzenekaroknak. Hőskorszakában a magyar rockzene legendás alakjai játszottak benne.

A P. Mobil együttes frontembere, Schuszter Lóránt korábban a MIÉP fővárosi képviselője volt, majd Csurka Istvánnal való szakítása után a Magyar Nemzeti Front elnökeként politizál.

Olaszliszka Kossuth utcájában - 2006. október 15-én - gyermekei szeme láttára verték agyon Szögi Lajos tiszavasvári tanárt, mert autójával elsodort egy kislányt, aki az ütközés következtében könnyebben megsérült.

A lincselést követően több fenyegetés érte a helyi romákat, akik közül az első napokban sokan - tartva a bosszútól - elmenekültek.