Óbuda díszpolgára lett Tarlós

2007.05.30. 16:28

Bár a III. kerületi MSZP-frakció nem támogatta, hogy Tarlós István, a volt óbudai polgármester díszpolgári címet kapjon, a fideszes többség megszavazta Tarlós címét. A szocialisták szerint aktív politikusokat nem szokás díszpolgári címre jelölni.

Nem támogatta a III. kerületi MSZP-frakció, hogy Tarlós István, a volt óbudai polgármester díszpolgári címet kapjon - erről Pető György, az MSZP III. kerületi frakcióvezetője beszélt szerdán Budapesten. A fideszes többség és a szabad demokraták azonban megszavazták Tarlós címét.

A szocialisták frakcióvezetője kifejtette, hogy nem a volt polgármester személyével van gondjuk, csak tartanák magukat ahhoz a kialakult politikai gyakorlathoz, amelynek szellemében aktív politikusokat nem jelölnek díszpolgári címre.

Pető György szerint ez pusztán önkorlátozás, hiszen semmiféle lefektetett szabály nem tiltja a politikusok díszpolgárrá emelését, de a politikai elegancia jegyében eddig ez volt a gyakorlat. Hozzátette: "Végül a közgyűlés a szerdai képviselő-testületi ülésen megszavazta Tarlós Istvánnak a díszpolgári címet a fideszes többségnek köszönhetően, amit mi tiszteletben tartunk."

A díszpolgári címre tett javaslatot egyetlen szempont határozta meg, ez pedig az, hogy a kitüntető cím viselője mennyit tett a kerületért - közölte Bús Balázs, a III. kerület fideszes polgármestere szerdán. Hozzátette: éppen ezért érdektelen, hogy valaki aktív politikus-e, vagy sem. Ha a jövőben baloldali érzelmű, értékrendű ember neve merül fel, az említett szempontot mérlegelve őt is támogatni fogja. "Emlékeztetem az érintetteket, hogy Kiss Imre volt tanácselnök, a Munkáspárt akkori elnöke is részesült az említett elismerésben, és az ő esetében is az volt a döntő, hogy mit tett a kerületért. Ez nem politikai elegancia kérdése" - áll Bús Balázs közleményében.