Szilvásy: Testvérem ügye családi tragédia

2007.05.31. 13:29

A kancelláriaminiszter, Szilvásy György szerint a Fidesz egy családi tragédiát használ ki, amikor a testvére által működtetett "Kormányzati Tanácsadó Jósdáról" tesz fel kérdéseket. A miniszter szerint öccse leépült és képzelt világban él. A Miniszterelnöki Hivatal pedig közölte: soha nem rendelt meg semmilyen anyagot Szilvásy Pétertől, az általa küldött leveleket pedig automatikusan törlik.

"Ez egy családi tragédia, szüleim, testvérem és jómagam több mint tíz éve vagyunk annak a tanúi, hogy a nagyon tehetséges testvérem hogyan épül le egzisztenciálisan és hogyan él egy képzelt világban" - mondta az MTI-nek Szilvásy György kancelláriaminiszter testvéréről, aki az utóbbi hetekben több ügy miatt is előtérbe került. Szilvásy Péter segítette a milliárdos csalással összefüggésbe hozott Egymásért Egy-Másért Alapítványt, és kiderült róla, hogy működtetett egy úgynevezett Kormányzati Tanácsadó Jósdát.

A kancelláriaminiszter elmondása szerint öccse többszörösen kitüntetett feltalálóként dolgozott az egyik gyógyszergyárban a kilencvenes években, majd egyre inkább a természetfeletti dolgok felé fordult, olyannyira, hogy otthagyta a munkahelyét is. Másik öccse, aki orvos, próbált rajta többször is segíteni, de ezt elutasította.

"Nem tudom, nem akarom és soha nem is fogom megtagadni a testvéremet. Ha levelet kapok tőle, elolvasom, de mindenki másnak már évekkel ezelőtt is azt javasoltam, hogy egyszerűen csak törölje" - tette hozzá Szilvásy György. A politikus szerint a Fidesznek tudnia kellett, hogy ez egy családi ügy, amit nem szabad a politika szintjére emelni. Ezzel arra utalt, hogy az ellenzéki párt szóvivője kérdést intézett a Miniszterelnöki Hivatalhoz azzal kapcsolatban: milyen tanácsokat adott a Szilvásy testvére által üzemeltetett jósda.  

"Gátlástalanságnak és megengedhetetlennek tartom, hogy keresztülgázolnak egy családi tragédián" - fogalmazott Szilvásy György, és felháborítónak nevezte, hogy "a Fidesz ezen keresztül el akarja hitetni az emberekkel, hogy a kormány okkultizmussal összefonódva intézi az ügyeit". Szilvásy szerint nem véletlen, hogy ez az ügy most került elő, amikor a másik öccsét kinevezték kórházigazgatónak.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerdán levélben arra kérte Szilvásy Györgyöt, hogy egy héten belül adjon időpontot, amikor betekinthet az egyik testvére által alapított "Kormányzati Tanácsadó Jósda" által küldött bizalmas dokumentumokba, illetve arra szólította fel a kancelláriaminisztert, hozza nyilvánosságra ezeket a jelentéseket.

Gál J. Zoltán miniszterelnöki kabinetfőnök csütörtökön erre azt válaszolta: "Szilvásy Péter nyilvános e-mail címekre küldött írásait a törlés gomb gyakori használatával kezelik azok a kormányzati tisztviselők, akik ezt megkapják". Gál J. közölte azt is, Szilvásy Péter kéretlenül küldi gondolatait a közélet szereplőinek, többek között a Fidesznek is. Az államtitkár megismételte korábbi kijelentését, miszerint Szilvásy Péter cégének soha semmilyen megbízást nem adott a kormány egyetlen tagja sem.

A grafológiával és okkultizmussal foglalkozó Szilvásy Péter honlapján megtalálható egy ismertető a Kormányzati Tanácsadó Jósdáról, amely - a weblap szerint - 2006 júliusában alakult meg. Szilvásy György ugyanakkor azt mondta az MTI-nek, hogy a jósdát tavaly ősszel találta ki az öccse azzal az indokkal, hogy ha ezt korábban létrehozta volna, akkor előre láthatta volna az augusztus 20-i vihart és annak következményeit. A honlap szerint a jósda egyik legfontosabb célja, hogy a kormánynak, a tagjainak, a miniszterelnöknek használható információkkal szolgáljon a döntéseinek előkészítései során, hozzátéve, hogy a jósda javaslatai, észrevételei, tanácsai "nem jövendölések, hanem jelzések".

Szilvásy György kancelláriaminiszter testvére az utóbbi hetekben azért is előtérbe került, mert kiderült, hogy részt vett a milliárdos csalással összefüggésbe hozott Egymásért Egy-Másért Alapítvány munkájában. Szilvásy Péter grafológusként dolgozott az alapítványnak, és az [origo]-nak korábban elmondta, amikor megkeresték, először megfordult a fejében, hogy esetleg valaki be akarja hálózni a bátyja miatt, de aztán megnyugodott. "Én láttam Földesi-Szabó (az alapítvány korábbi vezetője - a szerk.) kézírását, és pozitív volt. Ez engem megnyugtatott. Ez egy tisztességes ember" - állította a grafológus.

KAPCSOLÓDÓ CIKK