Leginkább a stewardessek viseletére emlékeztet a BKV új formaruhája: a sötétkék kosztümöt virágos kendővel, a zakót pedig fényes, élénkzöld nyakkendővel dobják fel. Jobbak lesznek az anyagok is, amire egy megkérdezett villamosvezető szerint nagy szükség is van, mert most sok a műszálas ruhájuk. Az ismert divattervező által kreált ruhák gyártására a BKV pályázatot ír ki, és azt ígéri, hogy az új formaruhák nem kerülnek többe, mint a régiek.

"Hordhatók" - felelte diplomatikusan egy villamosvezető a Móricz Zsigmond körtéren arra a kérdésünkre, hogy milyennek tartja a mostani BKV-s formaruhákat. Arról nem tudott, hogy hamarosan megújul a munkahelyi viselet, de azt azért megjegyezte, hogy nem bánná, ha több természetes anyagot használnának, mert a mostani ruhákban sok a műszálas.

A sofőrök és jegypénztárosok kívánságait figyelembe véve az új ruhákban több a pamut és a len, a műszálas anyagokat mellőzik. A BKV vezetősége egy ismert divattervezőt, Makány Mártát kért fel arra, hogy tervezzen ruhákat, majd a többféle kreációból divatbemutatót tartottak a dolgozóknak, akik a csütörtökön bemutatott ruhákat választották. "Elsősorban elegáns dolgokat szerettek volna a dolgozók" - mondta a divattervező, aki szerint az új ruhák azoknak is jól állnak majd, akik nem modellalkatúak.

Erről egyelőre nem tudtunk meggyőződni, a sajtónak szánt divatbemutatón a ruhákat fiatal, magas, vékony BKV-dolgozók mutatták be: volt köztük például sofőr, de a BKV egyik sajtósa is beállt modellnek. Az új formaruha domináns színe továbbra is a sötétkék, viszont apró mintákban, a bélés színében és a kiegészítőkben - kendő, nyakkendő - megjelent az élénkzöld szín is. A blúzok és ingek pedig világoskék-fehér csíkosak, és lenvászonból készültek.

 

 

"Elegáns, franciás jellegűek a ruhák, azt a klasszikus vonalat követik, ami biztosan nem megy ki a divatból két év múlva sem" - vélekedett az [origo]-val partner hg.hu divattal foglalkozó szakújságírója. Tímár Gigi szerint a női kollekció a stewardessek ruhájára emlékeztet, a kosztümök a buszozásnál jóval elegánsabb repülés hangulatát idézik. A ruhák szabása inkább szűk fazonú, a szakújságíró szerint ezért kérdéses, hogy a teltebb alkatúaknak is jól állnak-e majd. A kiegészítőket a szakember szépnek és fontosnak tartotta, szerinte jó lenne, ha a BKV-sok valóban hordanák is őket.

A ruhák viseléséről szabályzat készül a dolgozók számára, ebben szerepelnek majd a kiegészítők is - mondta az [origo]-nak Donáth Zoltán vezérigazgató-helyettes. Tudomása szerint a jelenlegi formaruhák már több mint 10 évesek, 1996-ban tervezték őket. A BKV évente összesen 150 millió forintot költ az utasokkal találkozó munkatársaik öltöztetésére és ezt a költséghatárt az új ruhák sem léphetik át. A gyártásra közbeszerzési pályázatot írnak ki, melyet egy hónap múlva zárnak le. Az új ruhákat jövő év elején vezetik be, és fokozatosan cserélik le a régi ruhákat.