Demonstráltak a fegyveres és rendvédelmi dolgozók

2007.06.01. 21:37

Mintegy 1 000-1 500 ember vett részt péntek este a fegyveres és rendvédelmi dolgozók fáklyás tüntetésén a budapesti Kossuth téren; a demonstrálók az alacsony bérükre és nehéz munkakörülményeikre hívták fel a figyelmet, a rendezvényen megjelent a június elsejével kinevezett Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, akinek petíciót adtak át.

"A politikusok évek óta visszaélnek a hivatásunkkal, (...) azért vagyunk itt, hogy megértsék a döntéshozók, hogy ez így nem mehet tovább. Elvárjuk azt, hogy azok az emberek, akik tisztességesen végzik a munkájukat, tisztes megélhetést kapjanak és megbecsülést a társadalomtól" - jelentette ki a Kossuth-szobornál Kónya Péter, a rendezvényt szervező Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke. Kónya Péter szerint tömeges elvándorlás jellemzi a szakmát, és az utánpótlás sem biztosított.

Felszólalt Gaskó István, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának elnöke is, aki beszédében hangsúlyozta: nem engedhető meg, hogy a fegyveres és rendvédelmi dolgozókat a politika egymással szembeállítsa. Úgy fogalmazott: "a médiában mostanában megjelent hírek - és itt most elsősorban a rendőrségről közölt hírekre gondolok - igaztalanok és túlzóak, a fegyveres és rendvédelmi dolgozók többsége becsületes ember".

A rendezvényen részt vevő rendőrök, katonák, tűzoltók, vámosok, börtönőrök, határőrök, polgári védelmisek és nemzetbiztonságiak előzetesen 20 órától gyülekeztek a Honvédelmi-, az Igazságügyi és Rendészeti-, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium és a Pénzügyminisztérium épületei előtt.

Ezt követően fáklyákkal vonultak át a Parlament elé, ahol a Kossuth-szobor előtt figyelték a beszédeket. A szónoklatok között lejátszották a Kossuth Lajos azt üzente című nóta 1938-as feldolgozását és Petőfi Sándor A nép nevében című versét is.

Forrás: MTI

A rendezvény végén - egy 100 milliméteres ágyúlövedék hüvelyében - petíciót adtak át Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszternek, aki a tüntetők előtt kijelentette: "minden eszközt meg fogok ragadni, hogy a petícióban foglaltak közül minél több pont teljesüljön".

Miközben a miniszter beszélt, a szobor köré vont kordonon kívül egy 15-20 tagú csoportból, a magukat Kossuth térieknek nevezőkből állt, azt kiabálták: "hazaáruló", "menjél haza!", majd néhányan csatlakoztak hozzájuk a fegyveres és rendvédelmi dolgozók tömegéből is.

A petíció szövege szerint a szakszervezet 2007-ben legalább nyolc százalékos bérkiegészítést, 2008-ban legalább a két év inflációját kompenzáló bérfejlesztést, az európai uniós normáknak megfelelő munkaidőt, korszerű védő- és munkaeszközöket, és a hivatásos állományúak változatlan feltételekkel történő nyugdíjaztatását követeli.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége 1991-ben alakult. Kilenc tagszervezete összesen 41 ezer tagot tömörít, akiknek csaknem 90 százaléka hivatásos vagy szerződéses állományú.