Mérgező zöldborsót loptak Tiszavasváriban

2007.06.04. 21:15

Erős méreggel permetezett zöldborsót loptak egy tiszavasvári ültetvényből; a rendőrség kéri, hogy senki ne vásároljon tisztázatlan eredetű zöldségfélét, s aki mégis megtette, semmiképpen se fogyassza el.

A tiszavasvári kapitányságra napközben állítottak elő egy embert, aki mintegy 120 kilogramm frissen szedett zöldborsóval Nyíregyházára tartott - mondta el Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtószóvivője.

A főhadnagy tájékoztatása szerint az eljárás során kiderült, hogy a borsót Tiszavasvári határában található ültetvényből lopták, amit egy Rapid C nevű erős méreggel permeteztek.

A szóvivő hangsúlyozta: az eddigi adatok szerint a "Méreggel permetezve" megjelölésű területről korábban is loptak zöldborsót, akár több száz kilós mennyiséget, amit Tiszavasváriban és Nyíregyházán adtak el.

A mérgezett borsót illegálisan felvásárlók továbbértékesíthették, így egyelőre nem tudni pontosan, hogy hová került.

A rovarkártevők ellen alkalmazott permetszer egészségügyi várakozási ideje még nem járt le, ezért a borsó fogyasztása rosszullétet, megbetegedést okozhat - tette hozzá Fülöp Gergely.

Arra figyelmeztetett, hogy senki ne vásároljon tisztázatlan eredetű zöldborsót, aki mégis megtette, semmiképpen se fogyassza el.

Aki mégis fogyasztott a zöldborsóból, s rosszul érzi magát, azonnal forduljon orvoshoz, különösen a kisgyermekek, illetve legyengült állapotúak és vegyszerekre érzékenyek esetében fontos az orvosi ellátás - mondta a szabolcsi főkapitányság sajtószóvivője.