Megtartható a Fidesz által kezdeményezett népszavazás a vizitdíjról, a kórházi napidíjról, valamint a tandíjról is. Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden megsemmisítette az OVB-nek az ellenzéki párt aláírásgyűjtő ívének hitelesítését megtagadó határozatát. Ezzel összesen hat kérdést bocsáthat szavazásra a Fidesz. Az ellenzéki párt délután reagál, az MSZP pedig egyelőre nem akarta kommentálni a hírt.

Megtartható a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról kezdeményezett fideszes népszavazás is - döntött kedden az Alkotmánybíróság (Ab). Az Ab az Országos Választási Bizottság korábbi határozatait semmisítette meg, amelyek elutasították a Fidesz és a KDNP három népszavazási kérdését. Az Alkotmánybíróság döntéséről Bihari Mihály, a testület elnöke számolt be.

A Fidesz politikusa, Pokorni Zoltán délután fél négykor tart sajtótájékoztatót a népszavazásról, a párt addig nem nyilatkozik - közölte több fideszes politikus az [origo]-val.

Rubovszky György KDNP-s képviselő, az alkotmányügyi bizottság tagja nagyon örül az Ab döntésének. Hozzátette azonban: a határozatot még nem ismeri, így nem tudja, hogy az Ab-döntés mennyire kötelezi az OVB-t. Az MDF tudomásul veszi az Ab döntését - közölte az [origo]-val a párt szóvivője, Kerék-Bárczy Szabolcs. Szerinte ugyanakkor évek óta felelőtlen politikai játszma zajlik a népszavazással kapcsolatban, és mindez komolytalanná teszi a fontos intézményt.

Az MSZP frakcióvezető helyettesei közül sem Nyakó István, sem Göndör István nem kívánta kommentálni az Alkotmánybíróság döntését. Göndör mindössze annyit mondott: nem meri bevállalni a nyilatkozatot. Az MSZP egészségügyi szakpolitikusai közül Kökény Mihályt és Schvarcz Tibort nem tudtuk elérni, mivel az egészségügyi bizottság ülésén vesznek részt.

Horn Gábor, a koalíciós egyeztetésért felelős SZDSZ-es államtitkár az [origo]-nak érthetetlennek és megdöbbentőnek nevezte a döntést. Horn szerint az Alkotmánybíróság döntéséből az derül ki, hogy a jövőben bárki bármilyen témakörben korlátlanul kezdeményezhet népszavazást. A szabad demokrata politikus hozzátette: ennek ellenére tudomásul veszik a döntést, és állnak a népszavazás elébe.

3:7 lett az első kör

A korábban hétigenes népszavazási kezdeményezés hét kérdése közül az Ab márciusi döntése alapján háromban - a termőföld családi gazdálkodót érintő elővásárlási jogára, a kórházak állami, illetve önkormányzati tulajdonban tartására és a gyógyszerek kizárólag patikában történő árusítására vonatkozó kérdésekben - megindulhatott az aláírásgyűjtés. Két kérdésben - kormánytagok felelősségére, valamint a nyugdíjasok munkavállalására vonatkozó kérdésekben - az OVB megtagadta az aláírásgyűjtő ívek hitelesítését, és a döntéssel az Ab is egyetértett.

A fennmaradó két kérdésről - amelyek a vizitdíjra és a tandíjra vonatkoztak - az Ab márciusban úgy döntött, hogy azokat az OVB-nek újra kell tárgyalnia. A Fidesz azonban az alkotmánybírósági döntés után  módosította a vizitdíjra vonatkozó kérdését és új kérdést fogalmazott meg a kórházi napidíjra vonatkozóan is. A két kérdést tartalmazó, valamint a képzési hozzájárulásra vonatkozó népszavazási kezdeményezések ügyében az OVB március végén, illetve április elején ismét elutasító döntést hozott. A Fidesz ezt követően újra az Ab-hez fordult.

Gyurcsány: mit ne csináljunk

A népszavazási kezdeményezést Orbán Viktor Fidesz-elnök jelentette be tavaly október 23-án, a Fidesz ünnepi gyűlésén. A legnagyobb ellenzéki párt szerint ugyanis az embereknek meg kell adni a lehetőséget arra, dönthessenek azokról az intézkedésekről, amelyek bevezetését csak a választási győzelem után hozta nyilvánosságra a kormány. A kezdeményezés után jogi vita alakult ki arról, hogy lehet-e népszavazást tartani olyan kérdésekről, amelyek a kormányprogram fontos elemeit képezik. 

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök internetes naplójában korábban írt a Fidesz által kezdeményezett népszavazásról. A miniszterelnök szerint az ellenzéki párt által megfogalmazott kérdések arról szólnak, hogy "mit ne csináljunk", ezzel együtt előnyösnek tartotta a javaslatot. Szerinte ugyanis így lehetőség lesz arra, hogy mindenki elmondhassa a véleményét a kormány tervezett változtatásairól. "Azaz fontos dolgokról fogunk beszélgetni" - tette hozzá.