Lefülelik a talált tárgyakat dézsmáló szerencselovagokat

2007.06.06. 9:23

Ötezerötszáz tárgyat hagytak a feledékenyek tavaly a BKV különféle járatain. Többek között kitömött és élő állatok, illegális gyerekpornó-DVD, komplett terepasztal és elképesztő iratok maradtak az utastérben a Kodály által dedikált oklevéltől, egy elítélt perújítási kérelméig. De elhagytak többmillió forintot is, így nem meglepő, hogy időnként ügyeskedők is megjelennek az ügyfélszolgálaton.

"Ekkora állatot is elhagynak?" - ér meglepetés a BKV raktárában, elsőként ugyanis egy közel méteres plüsselefántot mutat a cég munkatársa, aki 9 éve kezeli a talált tárgyakat. Az első terem, első polca a sajtóé, egyfajta bemutató hely, itt vannak az ügyfélszolgálatosok szerint az érdekesebb dolgok. Teljes terepasztal katonákkal, több mankó és görbebot, méretes esküvői fotó díszes keretben, Junoszty tévé auchanos szatyorban, babakocsi és kis bicikli, 12 tekercses WC-papír csomag, fél méteres szerecsenszobor és a többi.

Az Akácfa utca 18-ban, az ügyfélszolgálat alatt négy helyiségben tárolja a közlekedési vállalat azt, amit elhagytak az utasok. 2006-ban, összesen 5500 tárgyat szedtek össze a végállomásokon a sofőrök, ezek kerültek ide, ahol 3 hónapig őrzi a BKV, ennyi idejük van a tulajdonosoknak, hogy bizonyítsák: övék, amit keresnek. A termekben az elhagyás hónapja szerint, a polcokra ragasztott  kis rózsaszín matricákkal kategorizálják a legkülönfélébb holmikat, amiket egy vonaljegy áráért (230 forint) adnak vissza a tulajdonosoknak.

Úgy tűnik, a leginkább szórakozottak a munkások és a gyerekek. Az ősrégi parkettacsiszoló géptől, az ötméteres létráig terjed a járműveken megtalált munkaeszközök sora, de a legtöbbet tornazsákból és tankönyvből látni. "Volt rá példa, hogy szeptember 1-jén a komplett, vadonatúj iskolai felszerelését hagyta el egy gyerek. Anyuci biztos örült" - mondja az ügyfélszolgálatos, majd rámutat az íróasztalra, amin tornyosulnak a könyvek. "Ez is talált tárgy. Meg a szék is előtte".

Zsebből, táskából kicsúszott pénztárcákban 3,3 millió forint is a BKV járművein maradt tavaly. Ezeket, valamint az iratokat külön helyen, páncélszekrényben őrzik. "Volt, hogy 400 ezer forintot tudtunk visszajuttatni jogos tulajdonosának" - büszkélkedik Szűts Katalin ügyfélszolgálati vezető. Igaz, az elvesztett pénz csaknem 90 százalékának megkerül a gazdája.

Az iratokkal más a helyzet. Úgy tűnik, nem hiányzik volt tulajdonosának a Kodály Zoltán aláírását is tartalmazó, 1911-es keltezésű tanítói oklevél, amely valószínűleg nem értéktelen papírfecni. De találunk bírósági végzést is: egy elítélt a perújítási kérelmének elbírálását hagyta a metrón, lehet, bánatában, a Győri Ítélőtábla elutasította végzésében a férfi beadványát. Ennél szomorúbb történetek is vannak: a járműveken leütött, megvert, kifosztott emberek sokszor itt keresik papírjaikat. Volt arra is példa, hogy egy fiatal lány irataiért édesapja jelentkezett, mert eltűnt a gyereke, kereste a rendőrség.

"Azt hittem egér, így hazavittem"

A BKV területén felejtett tárgyakért elvileg másnap 11 órától lehet jelentkezni az Akácfa utcában, ám egyszer egy estélyibe öltözött hölgy nem várhatta ki a másnapot: egyik ünneplő cipőjét elnyelte egy rés a metróban. Idő hiányában nem tudtak neki segíteni a raktárnál, így a történetet vidáman mesélő ügyfélszolgálatos szerint félig mezítláb ment a bálba.

Olykor olyan tárgyak is a járműveken maradnak, amelyek gazdája biztos, hogy nem jelentkezik. Kis faggatózás után árulja csak el az ügyfélszolgálat vezetője, hogy egyszer vibrátort is hozott már be az egyik sofőr. A raktárban pedig műsoros gyermekpornó DVD-k is hevernek egy márkás teniszütő, valamint egy krimi (Gyilkos terápia, március 7-i dátum) közé elrejtve. A lemezek kapcsán rendőrségi feljelentést tett a BKV.

Maradt már a járművön kitömött állat is, de a kedvenc sztorik a megrémült, élő házi kedvencekhez kötődnek. Egy esetben a troli végállomásáról jelezték, hogy van ott egy elhagyott nyúl, a szállításhoz gépkocsit kértek. Mire a szállítók odaértek, már 4 hörcsöggel gyarapodott a létszám. Találtak fehérpatkányt is, amit az ünnepek miatt nem tudtak menhelyre vinni, így az egyik biztonsági őr örökbe fogadta. "Azt hittem fehéregér, így hazavittem, mivel a lányaimnak volt már otthon három ilyen" - mondja Surányi János. Az őr aztán döbbenten hallgatta gyerekét, amikor kiderült, hogy amit hazavitt, az egy házipatkány. Az állat azóta boldogan él Surányi szerint, mert "jó társaságban van az egerek között".

Fotó: Pályi Zsófia

Több tízezer elhagyott tárgy került be eddig a BKV raktárába

"Egyszer tévesen elterjedt a városban, hogy van nálunk egy nagybőgő. Az éppen nem volt, ám mégis több zenész és még több ügyeskedő jelentkezett, hogy övé a hangszer" - emlékezik a raktáros, ám őt nem könnyű átvágni. Ha nagybőgő nem is, de fuvolák és hegedűk szép számmal kerültek már elő a járművekről az elmúlt esztendőkben.

Főleg turistaszezonban hagyják el a külföldiek a digitális fényképezőgépeiket, kameráikat, amelyekért nem is ritkán mások jelentkeznek be. Ekkor jön a ravasz, beugratós esküvői fotó-kérdés. Az ügyfélszolgálatos megkérdi, hogy "az a gép az öné ugye, amelyiken az esküvői képek voltak?". Mire az érdeklődő rávágja, hogy persze, az az enyém, miközben nincsenek is ilyen jellegű fotók, vagy videófelvétel a készüléken. A londoni metró hasonló raktáráról szóló történetek szerint a brit nyugdíjasok előszeretettel viszik el idős társaik elhagyott műfogsorát. A raktáros ezen hatalmasat nevet. "Ide nem nagyon hoznak műfogsort, de az tény, hogy a nyugdíjasok itt is szép számmal keresik azokat".

Értékesítés vagy égetés

Hivatalosan három hónapig őrzi az ügyfélszolgálat az elveszett holmit, aztán a jobbakért havonta, kéthavonta jön a BÁV-tól egy értékbecsüs. Ami szerinte - akár fillérekért is - értékesíthető, azt viszi. A BKV-sok által szorgalmasan vezetett, vaskos jegyzőkönyvek ilyen tételeket tartalmaznak: zokni, darabja 30 Ft, egy sorral lejjebb rövidnadrág, 60 forintért, alább szemüveg, karóra 100-100 forint. 2006-ban 98 ezer forintot utalt át a közlekedési vállalat az Államkincstárba.

Volt egy-két kivételesen jó értékesítés is: egyszer egy márkás kamera 25 ezerért ment el, de a rekord 2005 végéről egy laptop, amit 100 ezerért vett meg boldog új gazdája. A laptopok iránt többen érdeklődnek, mint ahány darabot találnak. Ami viszont még azt a szintet sem éri el, hogy a BÁV becsüse fantáziát lásson benne - vannak ilyen elnyűtt pólók, ócska tornacipők is bőséggel - az megy a rákospalotai égetőbe. Ott jártunkkor zsákokban vártak sorsukra a többnyire igénytelen táskák, hibás esernyők és társaik.

A barátnő igazolt

Általában naponta 40-50-en keresnek valamit az ügyfélszolgálaton. "Rendszer nincs azzal kapcsolatban, hogy kik a leginkább feledékenyek, leszámítva a diákokat" - mondja a raktáros. Be sem fejezi mondatát, fel kell mennie az asztalához, fiatalok keresik. Két kamaszlány az, egyikük meséli, hogy még a múlt héten felejtette a 49-es villamoson a ruháját, s miután idegenvezetőnk alaposan kikérdezi a kabát színéről, különös ismertetőjegyeiről, gyorsan előkerül a fölső. Pedig a lány nem tud felmutatni semmiféle személyazonosságit, barátnője igazolja őt. "Ma délelőtt a suliban felejtettem a személyimet" - vonja meg vállát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK