A cseh Gripen-lízing mellett a magyar légierő vadászgépeinek beszerzésénél is bábáskodhatott az az osztrák üzletember, aki egy svéd tévécsatorna szerint többmilliós kenőpénzt kapott a gépeket gyártó konzorciumtól. Alfons Mensdorff-Pouilly visszautasítja a vádakat, és perrel fenyeget.

Mintegy nyolcmillió dolláros kenőpénzre tehetett szert Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák üzletember a magyarországi vadászgépbeszerzésekkel kapcsolatban kifejtett közvetítői tevékenységével - derült ki az SVT svéd televízió műsorából.

A kedden sugárzott műsor a Gripen gépeket gyártó BAE Systems-SAAB brit-svéd konzorcium titkos megállapodásaira és dokumentumaira alapozta állítását. Mensdorff-Pouilly és cége, a BAE Systems két offshore vállalatán keresztül jutott állítólag a többmilliós kenőpénzhez, illetve közvetlenül is fizettek neki évi illetményt.

Az SVT tényfeltáró sorozatának februári epizódja szerint Mensdorff-Pouilly neve a kétes cseh Gripen vadászgép-vásárlási ügylettel kapcsolatban is felmerült. A gyanú szerint a cseh politikusok is jelentős összegeket kaptak, hogy támogassák a Gripen-szerződést.

A kedden sugárzott műsor szerint bizonyíték van arra, hogy a végül kézhez kapott jutalékának többszöröse ütötte volna az osztrák arisztokrata markát, ha - az eredeti terveknek megfelelően - sikerült volna mind Csehországnak, mind Magyarországnak 24-24 vadászgépet eladni. Eredetileg ugyanis mindkét ország 24 vadászgép vásárlását tervezte, de Magyarország 2001-ben, Csehország pedig 2004-ben úgy döntött, inkább csak 14 gépre van szüksége, és azokat is lízingeli.

Mensdorff-Pouilly cége szerdán írásos nyilatkozatban utasította vissza az adásban elhangzottakat. Alaptalannak nevezve a vádakat, és közölte, hogy jogi lépéseket kíván tenni a svéd csatorna ellen. A műsor szerint 2002 márciusában született az a titkos megállapodás, amelynek értelmében Mensdorff-Pouilly nyolcmillió dollárhoz jutott az ügylet során. A cég közleményében azonban állította: nincs tudomása ilyen titkos megállapodásról.

A magyar kormány, illetve Szabó János akkori kisgazdapárti honvédelmi miniszter 2001-ben gazdaságossági okokkal magyarázta, miért a Gripenek mellett döntött, szemben a sokkal esélyesebbnek tartott amerikai F16-os gépekkel.