Magyar bosszútól félnek az osztrák zöldek a Rába miatt

2007.06.06. 16:09

"Üdvözlet Ausztriából!" - írta egy, a habzó Rábát ábrázoló kép alá az osztrák Der Standard című lap, amely éles hangon bírálta az osztrák politikát, amiért nem tudja megfelelően kezelni a környezetszennyezés problémáját. Az osztrák zöldek szerint jobb lenne igyekezni, mert a magyarok visszavághatnak.

Ausztria 1989-ben még Kelet és Nyugat összekötő hídja volt, mára azonban az EU és a világ szemében egy olyan országgá vált, amely szívesen sepreget ugyan más udvarán, de a saját szemetét mások ajtaja elé hordja - kelt ki éles hangú cikkben a Der Standard című bécsi lap a Rába szennyezése kapcsán. A kommentár szerint a Rába szennyezésének kezelése nem csak diplomáciai baleset, hanem annak a tünete, hogy Ausztria nem veszi észre, hogy az egész világ ferdén néz rá.

A Der Standard egyébként kedden - elsőként az osztrák médiában - terjedelmes, több részből álló cikksorozattal jelentkezett a Rába szennyezéséről és más, Ausztria és Magyarország közt feszültséget keltő környezetvédelmi problémákról, a Lapincs sózásáról és a határ mellé tervezett hulladékégetőről. Az írások hangvételéből egyértelműen kiderült, a szerzők meggyőződése, hogy az osztrák fél a felelős a Rába szennyezésért. A habzó Rábát ábrázoló kép alá például azt írták: "Üdvözlet Ausztriából!"

A szennyezés ellen tiltakozó Pro Natura Szentgotthárd környezetvédő szervezet aktivistái azonban nem csak a víz- és környezetszennyezéssel kerültek szembe - írja a Der Standard -, hanem az osztrák föderalizmus hatásköri dzsungelével is. A kompetencia ugyanis megoszlik Josef Pröll szövetségi környezetvédelmi miniszter, Niki Berlakovich burgenlandi agrár- és környezetvédelmi tanácsos és Manfred Wegschneider stájerországi környezeti tanácsos között.

"Ez utóbbi mindenesetre nem egészen világos, mivel Wegschneider a vízjogban illetékes mezőgazdasági tanácsosra, Johann Seitingerre hivatkozik" - teszi hozzá a lap. (A helyzetet még tovább bonyolítja, hogy jelenleg egyetlen szerv - a feldbachi járási elöljáróság - vizsgálja csak az egyik gyár tevékenységét, de ők legfeljebb néhány ezer eurós büntetést szabhatnak ki a gyárra, amelynek vízjogi engedélyét a hatóságok 1999 óta nem hosszabbították meg.)

Osztrák környezetvédők szerint ugyanakkor Ausztria jobban tenné, ha igyekezne a problémák megoldásával: "Bár a magyarok egyetlen engedélyt sem tudnak visszavonni, a következő időkben sok mezőgazdasági vízkivételi engedély fog kifutni. Ezekben az esetekben pedig Magyarország nemet mondhat" - mondta a bécsi Der Standard című lapnak Ingrid Lechner-Sonnek, az osztrák Zöldek (Die Grüne) stájerországi vezetője. Óva intette Ausztriát attól, hogy tovább késlekedjen a Rába habzásához hasonló környezetvédelmi problémák megoldásával.

KAPCSOLÓDÓ CIKK