Egy halálos áldozata van a pesti paneltűznek

2007.06.07. 15:49

Egy ember meghalt, tizenhét másikat füstmérgezéssel szállítottak kórházba, miután kigyulladt egy panelház a XV. kerületben. Korábban két halálos áldozatról érkeztek hírek. A ház három szintje égett. A lángokat 120 tűzoltó fékezte meg. Összesen 30 embert kellett kimenteni az épületből.

Kigyulladt egy tízemeletes lakóház a főváros XV. kerületében csütörtök délután. A Páskom park 35. szám alatti panelépület 6., 7. és 8. emeletén égett három egymás feletti lakás teljes terjedelmében, valamint a szomszédos lépcsőház szemétledobója  is lángra kapott - mondta az [origo]-nak Molnár Péter, a fővárosi tűzoltóság szóvivője. A tűzoltók összesen 120-an vonultak ki az épülethez, a lángokat nem sokkal öt óra előtt eloltották.

A tűzben a tűzoltóság hivatalos tájékoztatása szerint egy ember vesztette életét, rá az egyik kiégett lakásban találtak. Korábban az MTI azt közölte, hogy két ember az egyik erkélyen égett halálra.

Az épületből 30 embert kellett kimenekíteni, néhányukat a lépcsőházon keresztül, másokat az ablakokon át hoztak le a tűzoltók. A tűzesethez hat mentő is kivonult, tájékoztatásuk szerint tizenhét könnyű sérültet szállítottak a Korányi Kórházba füstmérgezés gyanújával. A mentőszolgálat szóvivőjének munkatársa szerint a számok nem véglegesek, a mentés még folyik.

Az [origo]-nak egy közeli házban lakó asszony arról számolt be, hogy a tűzoltók a lángok felcsapása után viszonylag hamar kiérkeztek, és emelőkosárral mentették az embereket a hetedik emeletről. Más szemtanúk viszont azt mondták, hogy a tűzoltók 15 perc alatt érkeztek a helyszínre, és az egyik daruskocsijuk nem is működött. Ezt a tűzoltók szóvivője cáfolta, mondván: minden rendelkezésre álló eszközzel tudtak menteni. Volt, aki azt állította, hogy a tűzoltók először rossz címre mentek.

A három kigyulladt szinten a lakások teljesen kiégtek. A lángok egy a hatodikon lakó idős asszonynál csaptak fel először, és onnan terjedt tovább a tűz a 7. és 8. emeletre - mondták a házból kimenekített lakók az [origo] helyszínen lévő munkatársának. Ezt erősítették meg a tűzoltók is.

Egy a 10. emeleten lakó asszony, akit a többiekhez hasonlóan emelődkosárral menekítettek ki az égő házból, azt mondta, hogy a füst belülről teljesen ellepte a házat, és még a legfelső szinteken is mindent összekormozott.

Fotó: Szabó Pál

Valószínűleg itt kapott lángra a tűz

Munkatársunk 2 emelőkosaras és négy locsolóautót látott a helyszínen más tűzoltósági járművekkel és mentőkkel. A tűzoltók darukkal emeltek vissza egy-egy embert az ablakokhoz, hogy a lakásban hagyott dolgaikat kimenekíthessék. Volt, aki például fent hagyott kutyájáért ment vissza.

A lakók úgy tudják, hogy a tűzoltók estére végeznek a házban, onnantól kezdve pedig a rendőrség veszi át a területet. Gyurcsánszky János, a XV. kerület alpolgármestere délután  bejelentette, hogy az önkormányzat szükséglakásokat biztosít a rászorulóknak, vagy önkormányzati lakásokban, vagy a Sport szállóban helyezik el őket. A tűzeset után mintegy 80-120 lakást kell megvizsgálni a statikusnak, a villanyt ki kell kötni, és víz sincs a házban - mondta. A károsultak ötvenezer forintos gyorssegélyt igényelhetnek a az XV. kerületi önkormányzattól.

Az alpolgármester elmondta: két napig biztosan nem térhetnek vissza a lakók a Páskom parkban lévő otthonaikba, mivel a kigyulladt ház oltásában felhasznált nagy mennyiségű víz miatt ki kellett kapcsolni az áramot, és meleg víz sincs.

A ház lakóinak felajánlotta segítségét a főváros is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK