Magában nem dönt a DNS-teszt a rendőri erőszakban

2007.06.08. 14:46

Csak pár hét múlva várható a DNS-vizsgálat eredménye a gyanú szerint rendőrök által megerőszakolt lány ügyében. Morvai Attila ügyészségi szóvivő szerint a vizsgálat végeredménye nem feltétlenül perdöntő.

"Várhatóan több hét múlva lesz csak kész a meggyanúsított rendőrök DNS-vizsgálata" - közölte Morvai Attila ügyészségi szóvivő a május elején megerőszakolt lány, E. Zsanett ügye kapcsán. Az eredményt - nyilatkozataik szerint - különös érdeklődéssel várják az E. Zsanettet a gyanú szerint megerőszakolt Rebiszes rendőrök ügyvédei. Az országos és a budapesti rendőrfőkapitány bukásához hozzájáruló ügyben a szakértői vizsgálat már május közepén elkezdődött.

Nyolc napja ugyanakkor azt nyilatkozta az MTI-nek Soltészné Nagy Katalin, az egyik rendőr védője, hogy értesítést kapott a DNS-szakértői véleménnyel kapcsolatban. Ennek lényege: a szakértőt arra kötelezték, hogy május 31-éig készítse el szakvéleményét.

Morvai azt mondta erre, valóban van kitűzött időpontja a szakértőnek arra, hogy mikorra végezzen a vizsgálattal, de ő nem tudja, hogy mi ez a dátum. "Egyébként sem lényeges maga a dátum, hiszen ha szüksége van a szakértőnek még több időre, ehhez az általában hónapokig tartó vizsgálathoz, akkor azt meg fogja kapni" - tette hozzá. Morvai azt is elmondta, hogy pont a viszonylag gyors eredmény érdekében, a konkrét esetben soron kívüli vizsgálatot kért az ügyészség.

A hosszan tartó vizsgáltra vonatkozó állítását megerősíti Pádár Zsolt igazságügyi és hemogenetikai szakértő, a Bűnügyi Szakértő- és Kutatóintézet osztályvezetője is. Pádár időigényesnek nevezte az MTV Nap-Kelte című műsorában az ilyen típusú vizsgálatokat, szerinte nagyon sok minden múlik a laboratóriumi feltételrendszeren, a módszertanon, és a szakértői tapasztalaton is.

Arra egyébként nem tudott példát mondani Morvai, hogy önmagában egy DNS-vizsgálat alapján elítéltek-e valaha valakit Magyarországon. "A vizsgálati eredmény mellett rendszerint kell, és van is valami más" - közölte. A szóvivő ennek szemléltetésére példát is felhozott saját ügyészi múltjából. Egyszer egy erőszakkal gyanúsított férfi végig tagadta a vádat, ám az 5 hónap alatt elkészült DNS-eredmény azt bizonyította, hogy megerőszakolta a lányt. Ezt követően a férfi beismerte tettét, tehát a minta és a beismerő vallomás együtt alapozta meg az ítéletet.

Maga a DNS-teszt sem feltételenül egyértelmű minden esetben Morvai szerint. A szóvivő azt mondta, hogy csak abban az esetben veszik figyelembe az eljárás során ezt, ha a szakértő nem valószínűsít, hanem biztosan állít valamit.

Május elején egy huszonegy éves lány tett feljelentést rendőrök ellen nemi erőszak miatt, majd nem sokkal később fel is ismerte állítólagos támadóit. A lány azt állítja, hogy a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd ketten, egy sötét mellékutcában megerőszakolták. Az érintett rendőröket azóta őrizetbe vették.

KAPCSOLÓDÓ CIKK