Az autólopás, betörés, rablás - főként ezeknek a bűncselekményeknek a visszaszorítását tűzte ki célul az új országos főkapitány. Bencze József szerint ezek irritálják leginkább az embereket.

Az embereket leginkább zavaró, az általános biztonságérzetet aláásó bűncselekmények visszaszorítását tűzte ki célul az új országos rendőrfőkapitány. Bencze József aszerint válogatta szét a bűncselekményeket, hogy melyek befolyásolják kevésbé, illetve erősebben a biztonságérzetet, és elsőként azokat szeretné visszaszorítani, amelyek aláássák a biztonságérzetet.

Autólopás, betörés, rablás - ezek azok a bűncselekmények, amelyek a leginkább megviselik az embereket - mondta az [origo]-nak Németh Lajos, az ORFK helyettes szóvivője. Bűncselekmény például a pedofil képek feltöltése és a szerzői jog figyelmen kívül hagyása is, de ezek nem vezetnek oda, hogy az emberek féljenek attól, hogy áldozattá válnak - mondta az ORFK helyettes szóvivője.

A rendőrségnek az említett, az általános biztonságérzetet aláásó bűncselekmények felderítési statisztikáján is van mit javítani, ugyanis pont ezeknek a felderítésében kevésbé eredményesek.

A budapesti főkapitányjelölt ezzel egybehangzóan arról beszélt hétfői szakbizottsági meghallgatásán, hogy elsősorban a lakosságot leginkább irritáló bűncselekmények visszaszorítására kell majd figyelmet fordítania. Tóth Gábor példaként a gépkocsilopásokat említette.

Mint mondta, a lakossági elvárásokra sokkal érzékenyebb, szakmaiságon, törvényességen, tisztességen alapuló rendőrségre törekszik. Várhatóan a közlekedőket is jobban segítik majd a rendőrök, például a nyári útfelújítások idején. Tóth Gábor főkapitányjelölt a lakosság biztonságérzetének növelésére szorosabb együttműködést tervez a civil szervezetekkel is.