Reformlistával akciózik az SZDSZ

2007.06.11. 7:59

Reformlistát fogadott el az SZDSZ vezetése szombaton - írja a Népszabasdág. A tízpontos listán olyan reformintézkedések szerepelnek, amelyek végrehajtásához ragaszkodik a párt, jóllehet a pontok többségében nincs egyetértés még a koalíciós partnerrel sem.

Tízpontos reformlistát fogadott el szombati ülésén a Szabad Demokraták Szövetségének országos tanácsa. A listán azok a reformintézkedések találhatók, amelyek megvalósításához a ragaszkodik a párt - írja a Népszabadság. Ezek: az egészésgügy, az adórendszer, az oktatás-szakképzés, a pártfinanszírozás, az energetika, a nyugdíjrendszer, a környezetvédelem, a rendőrség, az egyházfinanszírozás és ügynökkérdés reformja.

A lap szerint a tíz pont között kevés a teljes konszenzust élvező kérdés, jóllehet a pártfinanszírozás megváltoztatásának szükségességében egyetértenek a koalíciós partnerek. Ebben a kérdésben már elvi pártközi egyezség is született. A kérdést úgy rendeznék, hogy elkülönített, nyilvános kampányszámlája lenne minden pártnak, és tiltanák a céges adományok, támogatások elfogadását, miközben megnövelnék a pártok kampánykeretét.

A legnagyobb egyet nem értés az árampiac liberalizációjának a kérdésében várható a lap szerint. A liberálisok szeretnék megszüntetni azt, hogy jelenleg a nagyfogyasztó vállalatok sokkal többet fizetnek az energiáért, mint a kisfogyasztók, és tovább bővítenék a a piac szabadságát.

Az SZDSZ meg akarja állítani a nyugdíjkiadások folyamatos növekedését, ezen kívül az egyházfinanszírozásban az szja két százalékának felajánlását tennék lehetővé mind az egyházaknak, mind a civileknek, és szélesebb körben tennék nyilvánossá az egykori állambiztonsági ügynökök listáját - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK