Védelmet kért a Múzeum körúti erőszak ügyében tanúskodó egyik személy, mivel azt állítja: E. Zsanett, a gyanú szerint rendőrök által megerőszakolt lány megfenyegette, mert nem úgy tanúskodott, ahogy megbeszélték. Az ügyészség elrendelte a személyi védelmet, de nem árulja el, milyen okból.

Elrendelték a Múzeum körúti erőszak ügyében az egyik tanú személyi védelmét. Az MTI egy magát megnevezni nem kívánó, "az ügyet jól ismerő forrástól" úgy értesült, hogy a tanú azért kért védelmet, mert a megerőszakolt lány, E. Zsanett megfenyegette. A tanú állítólag június elején jelezte a hatóságoknak: E. Zsanett előző este felhívta, és megfenyegette, hogy baleset fogja érni, mert nem azt a tanúvallomást tette, amit előzőleg megbeszéltek. Megkerestük a lány ügyvédjét, Tuza Pétert, aki csak egyetlen mondattal kívánt reagált az MTI értesüléseire. "Nem vagyok hajlandó újabb ostobasággal foglalkozni, mert ha ezt tenném, nem is lenne időm másra" - jelentette ki.

Az [origo]-nak Morvai Attila, az ügyészség szóvivője megerősítette, hogy elrendelték az ügy egyik tanújának személyi védelmét, de ennek okát nem árulta el. Elmondta ugyanakkor, hogy általában akkor kap védelmet egy tanú, ha - miután jelezte, hogy veszélyben érzi magát - az ügyészség ezt indokoltnak találja. A gyanú szerint rendőrök által megerőszakolt lány ügyében tanúskodó személyt mostantól rendőrök védik.

Szintén kedden a Fővárosi Bíróság helybenhagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság döntését, amellyel elrendelték az öt rendőr előzetes letartóztatását még május 19-én. Az egyik gyanúsított rendőr védője, Magyar György elmondta, hogy szabadlábra helyezési kérelmet nyújtottak be, mert véleményük szerint nem indokolt a letartóztatás, és semmi olyan körülmény nem bizonyosodott be az eljárás során, amely ezt alátámasztaná. Az ügyvéd ezért valószínűsítette, hogy napokon belül kiengedik védencét. Nem kívánta ugyanakkor kommentálni a tanú védelmének elrendelését, illetve ennek lehetséges okát.

A Múzeum körúti erőszakos közösülés gyanúsítottjai valamennyien a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) kötelékébe tartoztak. E. Zsanett azt állítja, hogy május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd egy sötét mellékutcában megerőszakolta.

MTI/[origo]