Már az ügyészek kezében van annak a DNS-vizsgálatnak az eredménye, amelyet a Múzeum körúti nemi erőszakkal vádolt rendőrök ügyében készítettek a szakértők. A szakvélemény tartalmát az ügyészség egyelőre nem ismertette, kiszivárgott információk szerint viszont a vizsgálat nem tartalmaz terhelő bizonyítékot.

Csütörtökön megkapta az ügyészség a Múzeum körúti erőszakkal gyanúsított rendőrök ügyében készített DNS-szakértői véleményt - mondta a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Morvai Attila a szakvélemény tartalmáról egyelőre nem nyilatkozott, azt ugyanis először az ügyészek tanulmányozzák, és csak később bocsátják a védők rendelkezésére.

Morvai Attila szerint az ügyészség még nem döntött arról, hogy indítványozza-e az ügyben meggyanúsított öt rendőr előzetes letartóztatásának meghosszabbítását. Úgy fogalmazott: erről pénteknél hamarabb nem várható döntés az ügyészség részéről. Arra a kérdésre, hogy a DNS-vizsgálat eredménye befolyásolja-e a letartóztatás meghosszabbítását, a szóvivő azt mondta, mindent figyelembe vesznek, többek közt ezt a szakértői véleményt is, de nem kizárólag ez alapján fognak dönteni.

Somfainé Vajda Ágnes, az egyik megvádolt rendőr ügyvédje szerint ugyanakkor az előzetes letartóztatás meghosszabbítása szempontjából döntő lehet a DNS-vizsgálat. Hivatalosan ugyan még őt sem tájékoztatták a teszt eredményéről, a sajtóban szerdán megjelent híresztelésekből azonban úgy tudja, hogy a vizsgálat a gyanúsítottak számára pozitív eredménnyel zárult. Szerdai számában a Népszabadság saját információkra hivatkozva azt írta, hogy vizsgálatból levonható következtetések azoknak a rendőröknek az álláspontját erősítik meg, akik tagadták, hogy megerőszakolták volna a lányt.

A DNS-teszt során vizsgálták azt is, hogy a gyanúsítottak nadrágján vagy az autójukban megtalálható-e a sértett DNS-e, de azt is, hogy a sértett nadrágján ott van-e a gyanúsítottaké - mondta az [origo]-nak Somfainé. Ezen kívül azt is külön megnézték, hogy a gyanúsítottak nadrágján társaik hagytak-e nyomot: a sajtó szerint egyik esetben sem találtak semmit - tette hozzá. Ha valóban igaznak bizonyulnak a vizsgálatról keringő feltételezések, akkor az ügyvéd szerint a megvádolt rendőröket akár már pénteken vagy szombaton szabadon engedhetik. Ezzel együtt persze a nyomozás folyik majd tovább, hiszen rengeteg bizonyítékot és vallomást kell még összevetni - tette hozzá.

Tuza Péter, a rendőröket feljelentő lány ügyvédje szerint az ügy szempontjából nem lenne mérvadó, ha a DNS-vizsgálat eredménye valóban negatív lenne, hiszen az csak azt jelenti, hogy egy lehetséges bizonyíték mégsem állja meg a helyét. Ebből viszont nem következik, hogy a bűncselekmény nem történt meg - tette hozzá.  Az ügyvéd arra is figyelmeztetett, hogy amennyiben kiderül, hogy a valóban a vizsgálat eredményei kerültek ki idő előtt a sajtóba, úgy büntetőeljárást kell indítani a kiszivárogtatók ellen.

Az ügyben a nyomozás a 21 éves lány feljelentése alapján indult a Budapesti Nyomozó Ügyészségen. A lány állítása szerint május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd egy sötét mellékutcába vitték, ahol ketten erőszakot követtek el vele szemben a három másik rendőr jelenlétében.

A Fővárosi Főügyészség május 17-én jelentette be, hogy az ügyben öt rendőrt gyanúsított meg a Budapesti Nyomozó Ügyészség: két rendőrt erőszakos közösülés bűntettével és vesztegetéssel, három rendőrt pedig bűnsegédként elkövetett erőszakos közösülés bűntettével.

A meggyanúsított rendőrök szolgálati viszonyát felfüggesztették. Mindannyian a Rendészeti Biztonsági Szolgálat kötelékébe tartoztak, hárman zászlósok, vagyis régebben teljesítenek szolgálatot, ketten a gyanúsítottak közül őrmesterek, vagyis három évnél kevesebb a szolgálati viszonyuk időtartama.