Hétvégén a bicikliseké lesz a Margit híd egy sávja

2007.06.14. 17:07

Ismét elkönyvelhetnek egy győzelmet a budapesti kerékpárosok: sikerült elérniük, hogy a Margit híd egyik sávját a bringások számára zárják le a nyári hétvégéken. A biciklisek azt is szeretnék elérni, hogy a híd felújításakor mindkét oldalon épüljön kerékpársáv.

A kerékpárosoké lesz hétvégénként a Margit híd egyik Budára vezető sávja - jelentette be csütörtökön Demszky Gábor főpolgármester és László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke. A híd egyik sávját azért zárják le szeptember végéig minden szombat délután kettőtől vasárnap éjfélig, hogy a biciklisek biztonságosan hajthassanak be a Margitszigetre. Az intézkedéstől a kerékpárosok azt várják, hogy újabb városlakók kapnak kedvet a hétvégi biciklizéshez.

Kürti Gábor, a Critical Mass kerékpáros mozgalom főszervezője szerint is hasznos az ideiglenes kerékpársáv, mert hétvégénként a Margitszigetre tartó gyalogosok, babakocsis családok és biciklisták az oszloperősítések miatt is beszűkült járdán már nem fértek el. Ráadásul néhány centire tőlük védőkorlát nélkül 50-70-nel haladó autók, buszok miatt egyre nagyobb veszélynek voltak kitéve - mondta Kürti.

A kerékpárosok korábban jelezték, hogy a Margit híd tervezett felújítása során mindkét oldalon kerékpársávot szeretnének: egy az átmenő forgalomnak, egy a Margitszigetre tartóknak. A biciklis szervezetek elégedetlenek a jelenlegi tervekkel, amelyeken csak egy, a járdán futó kerékpárút szerepel.

Demszky Gábor az MTI kérdésére azt mondta, a Margit hidat a Szabadság híd rekonstrukciója és az M0 északi új hídjának átadása után, várhatóan 2009 elején kezdik el felújítani. Csordás Mihály, a főpolgármesteri hivatal közlekedési ügyosztályvezetője szerint a híd a mainál szélesebb lesz, és külön biciklisáv is létesül rajta. A felújításra jelenleg 12 milliárd forintot irányoztak elő, részben EU-forrásokból.

KAPCSOLÓDÓ CIKK