Kirúgás nélkül alakította át a kormányt Gyurcsány

2007.06.15. 11:15

Kiss Péter váltja Szilvásy Györgyöt a Miniszterelnöki Hivatal élén - jelentette be pénteken délben Gyurcsány Ferenc. A kormányfő több poszton is átalakította kormányát: Lamperth Mónika helyett Bajnai Gordon lesz az önkormányzati és területfejlesztési miniszter, Draskovics Tibor pedig tárca nélküli miniszterként felügyeli a közigazgatási reform végrehajtását. Az SZDSZ szerint kérdéseket vetnek fel a személycserék.

"Itt volt az ideje az átalakításnak" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján, ahol bejelentette a kormányt érintő változtatásokat. Azt mondta, nem elsősorban személyi, hanem struktuális átalakításról van szó. Ennek részeként Kiss Péter eddigi szociális és munkaügyi miniszter váltja Szilvásy Györgyöt a Miniszterelnöki Hivatalt élén. Kiss korábban már vezette a kancelláriát, előbb Medgyessy alatt (2003 tavaszától), majd a MeH élén maradt az első Gyurcsány-kormány alatt is.

"A kormány politikai döntéshozatalának színtere" az újonnan létrejövő kormánykabinet lesz, amelyben a gazdasági, a társadalompolitikai és a nemzetbiztonsági kabinet vezetői, illetve a koalíciós pártok elnökei kapnak helyet. A kabinet készíti elő a kormány számára az átfogó, stratégiai kérdésekben a javasolt álláspontot, a testület minden héten ülésezik. A kabinet munkáját a kormányfő helyettese, Kiss Péter irányítja.

A kancelláriáról távozó Szilvásy a polgári titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter lesz. "Kiderült, hogy több a munka ezen a területen, mint ahogy azt szeretnék" - indokolta Gyurcsány. A döntés figyelemreméltó ugyanakkor abból a szempontból, hogy több olyan vitás titkosszolgálati ügy is (a Magyar Nemzet újságírójának kifaggatása, az Egymásért Alapítvány ügye) volt az utóbbi hónapokban, amelyben Szilvásy is érintett volt. Szilvásy mellett lesz államtitkár Iváncsik Imre,  a Honvédelmi Minisztérium eddigi államtitkára, míg az ő helyére Vadai Ágnes szocialista képviselő kerül.

A kormányfő emellett bejelentette, hogy Bajnai Gordon lesz az önkormányzati és területfejlesztési miniszter Lamperth Mónika helyett. Lamperth a munkaügyi tárca élére kerül, amelyet eddig Kiss Péter irányított. Bajnai eddig fejlesztési kormánybiztos volt, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség élén ő felelt az uniós forrásokra alapuló nagyszabású fejlesztési terv kialakításáért. A Fejlesztéspolitikai Irányító Testület tagjai (Baja Ferenc, Burány Sándor, Kolber István, Magyar Bálint és Németh Imre) továbbra is a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárai maradnak. Bajnai kormánytagként interpellálhatóvá vált, vagyis nőtt a parlament lehetősége, hogy ellenőrizze a fejlesztéspolitikát.

Gyurcsány bejelent
 

Draskovics Tibor, az Államreform Bizottság (ÁRF) vezetője a kormányzati közigazgatást irányító tárca nélküli miniszter lesz. Az ÁRF bázisán pedig létrejön a miniszterelnöki stratégiai tanácsadó testület, amelynek Gyurcsány szándékai szerint az lesz a feladata, hogy bekapcsolja a döntéshozatalba a szakértőket és a szakmai szervezetek.

A második Gyurcsány-kormány megalakulásakor épp az volt az egyik változás a korábbiakhoz képest, hogy megszűntek tárca nélküli miniszteri posztok. Gyurcsány ezzel kapcsolatban most azt mondta, kettővel több miniszter lesz ugyan, de kettővel csökken a kormánybiztosok száma, miközben nem jön létre új hivatal. "Egy hadosztályt vezethet ezredes és vezérőrnagy is" - mondta a kormányfő, azt hangsúlyozva, hogy a kinevezéssel csak a miniszterek felelőssége lesz nagyobb.

Forrás: MTI
Az új felállás

A miniszterek még a nyári szünet előtt hivatalba léphetnek: a jövő héten a parlamenti bizottságok meghallgathatják a jelölteket, akik az utolsó ülésnapon, június 25-én le is tehetik az esküt az Országgyűlésben.

Az SZDSZ vitatja az átalakítást

Az SZDSZ nem fogadja el tényként a miniszterelnök által bejelentett kormányátalakítást, amelyet a liberális párt egyelőre inkább csak javaslatnak tart - mondta az [origo]-nak Horn Gábor, a koalíciós egyeztetésért felelős SZDSZ-es államtitkár. Horn Gábor közölte: azokon a posztokon, ahol pénteken változás történt, az MSZP joga a jelölés, a kormányzati struktúrában történt változásokat viszont a kisebbik koalíciós pártnak is jóvá kell hagynia. Horn ezek közé sorolta a tárca nélküli miniszteri posztok létrehozását.

A politikus szerint csak olyan változtatásokat támogatnak, amelyek növelik a kormányzat hatékonyságát, a politikai zsákmányszerzést és a bürokrácia növelését elutasítják. Az államtitkár arra a kérdésre, hogy a pénteken bejelentett változtatások között van-e ilyen, azt mondta: az SZDSZ ügyvivői testülete hétfői ülésén dönt arról, hogy támogatja-e az új tárca a kormányzati struktúra átalakítását.

Horn Gábor azt mondta: miniszterelnök reggel tájékoztatta az SZDSZ vezetését a változásokról. Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője viszont azt mondta az [origo]-nak, hogy ő személy szerint a sajtóból értesült a személycserékről. A politikus szerint a kormányban történt változásoknak vannak olyan elmei, amelyek kérdőjeleket vetnek fel. A frakcióvezető ezeket nem kívánta részletezni, mindössze annyit mondott, hogy nem konfliktus generálás a céljuk, hanem az, hogy hatékonyabba legyen a kormány működése.

Kóka János, az SZDSZ elnöke közleményben reagált a kormányátalakításra. Ebben mindössze annnyi szerepel, hogy az SZDSZ hétfői rendkívüli ülésen foglalkozik a kérdéssel. "Amennyiben a bejelentett átalakítási terv a kormányzat működésének javítását és a reformok előrevitelét szolgálja, az SZDSZ támogatni fogja a miniszterelnök javaslatait" - írta Kóka.

Kormányzati káosz

"Ilyen a kormányátalakítás szocialista módra: a sakktáblán ugyanazt a néhány figurát mozgatja a miniszterelnök ide-oda" - reagált Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője. Az ellenzéki párt véleménye szerint a miniszterelnök több kormányzati lépése ellentétben áll egymással, például előbb megszűntette a tárca nélküli miniszteri posztot, majd egy évvel később ismét létrehozta.

"Egy osztályfőnök időnként át szokta ültetni az osztályát" - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint régi, jól ismert arcok cserélnek pozíciót, "szórakoztató mennyiségben". A frakcióvezető külön kiemelte "a példátlan innovációs képességű" Lamperth Mónikát, aki két év alatt a harmadik tárcát vezetheti.

Navracsics szerint a kormányban szerkezeti zűrzavar uralkodik, mert nem tisztázott, melyik testületnek mi a hatásköre. A kormány két tárcanélküli miniszterrel bővült, azaz visszatértek az eredeti keretszámhoz, amin annyira akartak változtatni 2006-ban - mondta a frakcióvezető, aki szerint a személycserék fokozódó kormányzati káoszról, és Gyurcsány Ferenc meggyengüléséről árulkodnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK