Gyurcsány Ferenc mécsest gyújtott a Nagy Imre Házban

2007.06.15. 21:57

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felesége Dobrev Klára társaságában gyújtott mécsest és hajtott fejet a Nagy Imre Házban péntek este, a budapesti Orsó utcában, az 56-os vértanúk emléknapja előestéjén.

A kormányfőt és feleségét Jánosi Katalin és Jánosi Ferenc, az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírhalált halt miniszterelnökének unokái, illetve Fejt Bence, a Nagy Imre Alapítványnak és a Nagy Imre Társaságnak is otthont adó ház igazgatója üdvözölte. Jánosi Ferenc egy hanganyagot adott át Gyurcsány Ferencnek. A felvételen az hallható, amit nagyapja 1955-ig elmesélt nekik életéről.

A Nagy Imre és mártírtársai 1958. június 16-i kivégzésének évfordulóját megörökítő emléknap előestéjén gyertyagyújtással kezdődtek a megemlékezések már péntek este.

A forradalom tíz emlékhelyén, a Széna téren, a Corvin közben, a Vértanúk terén, a Nagy Imre téren, a Bakáts téren, a Műegyetemi rakparton, valamint a Tóth Ilona mellszobrának helyet adó Nagyvárad téren és a budai Veronika parkban, Mansfeld Péter szobránál a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából gyújtottak mécsest, osztottak a programokat felsoroló szórólapokat, illetve adtak mécsest fiatalok az arra járóknak és a csendes megemlékezésen részt venni kívánóknak.

A mártír miniszterelnök emlékét megörökítő Nagy Imre Ház volt 1949. és 1956. november 4. között az az épület, ahol a néhai kormányfő élt és dolgozott.