Nem engedik Mehmet Károlyhoz az apját

2007.06.15. 12:05

Hiába jött önszántából Magyarországra Mehmet Károly török édesapja, egyelőre nem engedték, hogy lássa a fiát. Az édesanya ragaszkodik ahhoz, hogy az apa kizárólag a hivatalos eljárás befejezése után, meghatározott körülmények között láthassa a gyereket. A kisfiút korábban az édesapja a láthatásról nem vitte vissza, hanem kicsempészte őt Törökországba.

Mehmet Tüysüz arra kérte egykori élettársát, hogy ha másként nem, akkor gyámhivatali vagy rendőrségi jelenlét mellett hadd találkozhasson a fiával, de az anya ettől elzárkózott - közölte az apa ügyvédje pénteken. Buda Sándor elmondta: amikor a férfi őrizetbe vétele megszűnt és jogosan tartózkodott Szegeden, fel akarta keresni a kisfiát és volt élettársát.

Az anya nem volt otthon, így csak telefonon sikerült vele beszélni, de ő elzárkózott a személyes találkozástól. Az apa azóta nem kísérelte meg a kapcsolatfelvételt; a lakhelyelhagyási tilalom miatt pedig a bíróságtól fogja kérni, hogy beléphessen Szegedre és meglátogathassa a fiát.
  
Krémer Zsuzsa, az anya ügyvédje elmondta, hogy folyamatban van egy gyámhatósági eljárás a kapcsolattartás ügyében. A hatóság döntésének megfelelően később láthatja a kisfiút, de kérelmezni fogják, hogy ez "ellenőrzött kapcsolattartás" legyen - közölte. "Semmilyen akadályt nem fogunk gördíteni a láthatás elé, de arra kérjük az apát, hogy legyen türelemmel, mert a gyermeknek vissza kell illeszkednie régi, állandó környezetébe, amelyből kiszakították" - tette hozzá. Emellett "ő volt az, aki három éven keresztül nem biztosított láthatást az anyának" - jegyezte meg a jogi képviselő.
   
Mehmet Tüysüz kedden érkezett Magyarországra, a férfit a határ átlépése után a Kiskunhalasi Határőr-igazgatóság Szegedi Bűnügyi Szolgálata vette őrizetbe.

A kisfiút 2004 júliusában török édesapja a láthatásról nem vitte vissza az édesanyjához, hanem kicsempészte őt szülőhazájából, Magyarországról Törökországba. Bár a férfi ellen nemzetközi és török elfogatóparancs is érvényben volt, a hatóságok nem találták meg. Az anyának segítő Egymásért Egy-másért Alapítvány idén február 28-án négyezer eurót, azaz egymillió forintnak megfelelő összeg ajánlott fel nyomravezetői díjként, ami végül eredményt hozott. A gyereket április 8-án hozták vissza Magyarországra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK