Egy halottja és 28 sérültje van annak a balesetnek, amelyben egy lengyel turistabusz árokba borult szombat reggel a Szombathely és Csorna közötti úton. A Boszniából hazafelé tartó busz vélhetően azért sodródott le az útról, mert sofőrje elaludt a volánnál. A buszvezetőt a rendőrség őrizetbe vette, az utasok többságe szombat délután egy másik buszal hazaindult.

Felborult egy lengyel turistabusz szombaton kora reggel Belednél, a balesetben egy ember meghalt, sokan megsebesültek. A 48 személyes lengyel turistabusz, amely teli volt utasokkal, Boszniából tartott hazafelé, Lengyelországba.

"A baleset helyszínéről 28 sérültet szállítottunk kórházba, nyolcat közülük Győrbe, 14-et Szombathelyre, négyet Csornára, egyet Pápára egyet pedig Ajkára vittek" - mondta Puskás Tivadar, a Nyugat-Dunántúli Regionális Mentésszervezet igazgatója. A mentésben összesen 13 mentőautó és két mentőhelikopter vett részt.

A sérültek közül egy ember állapota életveszélyes, tizenegy állapota súlyos. Tizenhatan könnyebben sérültek meg. Az életveszélyes állapotban lévő sérültet mentőhelikopterrel szállították a győri kórházba. A sértetlen és a könnyebb sérüléseket szenvedett embereket a beledi sportcsarnokban helyezték el.

Az utasok elmondása szerint valamennyien aludtak, amikor a baleset a 86-os főúton megtörtént, a legtöbben a csattanásra, a borulásra és az ezt követő kiabálásra ébredtek.

Az autóbusszal utazó csoport Lengyelország déli részéről, egy Zywiec környéki településről érkezett. Zarándokúton voltak, egyebek között Medjugorjét is felkeresték Bosznia-Hercegovinában - mondta az MTI tudósítójának az egyik férfi.

Elaludhatott a sofőr

A csoport pénteken este hat óra körül indult, az autóbusz tulajdonosa és a sofőr felváltva vezettek. A busz reggel fél hat után pár perccel szenvedett balesetet.

A baleset egy enyhén balra ívelő kanyar után, egy teljesen egyenes útszakaszon következett be. Az autóbusz 150-200 métert haladhatott az útpadkán, mielőtt az árokba futott és az oldalára fordult.  Az árkot szegélyező nagyobb fákat elkerülte, két kisebb nyírfát azonban meghajlított, ágait letördelte. Az autóbusz oldalüvegei kitörtek, a benyúló ágak is okozhattak sérüléseket.

A vezető feltehetően elaludt - mondta Trestyén Eszter, a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese, aki szerint a busz nem ütközött semmivel, mielőtt elhagyta az útpályát. Mivel a balesetben felmerült a sofőr felelőssége, a rendőrség őrizetbe vette a férfit, a baleset körülményeit pedig büntetőeljárás keretében vizsgálják. A felborult buszt a rendőrség lefoglalta, a járművet a beledi Volán-telephelyre szállították.

A tűzoltók hét autóval vonultak a baleset helyszínre, ahol délelőtt teljes útzár mellett tartott a műszaki mentés. A buszbalesetet szenvedett lengyelek többsége szombat délután hazautazott. ALengyelországból érkezett mentesítő busszal 38-an elutaztak az 50 fős csoportból.