Szerelmi ügy dúlta fel a karácsondi békét

2007.06.17. 9:03

Kapustól hajtottak be egy udvarra, karókkal és kerti szerszámokkal estek egymásnak két család tagjai szerdán Karácsondon. A tömegverekedésben többen megsérültek, három embert előállítottak a rendőrök. A békés mátraaljai faluban példátlan viszály hátterében egy szerelmi ügy húzódik, és ugyan azóta a haragosok kibékültek, a vitának sokak szerint lesz folytatása. Az [origo] a helyszínen járt utána, mennyire dúlta fel Karácsond nyugalmát a tömegverekedés.

Fűkasza zúgása, kakukkszó és verébcsiripelés fogad Karácsond főterén. A park füvét védőszemüveges, trikós férfi nyírja a berregő szerkezettel, a közeli szociális ház udvarán kerekesszékes idősek hűsölnek egy fa alatt, az utcán csak néha tűnik fel egy-egy helyi. Nyugodtnak tűnik a mátraljai falu, semmi sem utal arra, hogy alig két napja 40-50 ember ment egymásnak itt egy családi viszály miatt, a tömegverekedésnek a rendőrség vetett véget. Egy ember fejsérülésekkel került kórházba, hárman könnyebben megsérültek, további három főt a rendőrök állítottak elő.

A háromezres lélekszámú településen példátlan eseményről a főtér környékén senkinek nincs közvetlen élménye. "Szerencsére csak a rádióban hallottunk róla" - mondja a közeli kocsmában a pult mögött italt mérő nő. A hat vendég sem tud többet a szerdai eseményekről, csak amit a rendőrségi közlemény alapján a rádióban beolvastak, vagy amit megírt a népújság - a Heves Megyei Hírlap. "Menjetek, a Palit kapjátok el!" - irányít a körzeti megbízott irodája felé a polgármesteri hivatal előtt egy férfi mielőtt kerékpárra ül, ő szintén csak hallomásból ismeri az esetet.

Pali egy pajtaszerű épület egyik helyiségében ücsörög monitorja előtt. A verekedésnél ő is ott volt rendet csinálni, elmondja azt, ami kiderül a rendrőségi közleményből is, de az okokról már ő sem tud többet. "Valami piszlicsáré ügy lehet" - mondja. Készséggel útbaigazít azonban, hogy hol találjuk a haragos családok házait - akik közül az egyik tőzsgyökeres karácsondi, a másik viszont néhány éve, Gyöngyösről költözött a településre. Miközben mutogatja, merre menjünk, lepókhálózza a település falon függő fekete-fehér térképét, monitorán pedig bekapcsol a képernyővédő: három betű pörög a fekete háttér előtt: KMB, azaz körzeti megbízott.

Fotó: Szabó Pál
Itt kezdődött

Megroggyant, feldrótozott, amúgy takaros, újszerű barna léces kapu jelzi, melyik udvarra rontottak be autóval a haragosok a Sallai utcában, ahol a tőzsgyökeres család lakik. Csengő nincs. Többszöri jónapotozásra végül rövid hajú középkorú nő jön ki, majd néhány huszonéves fiú, és a nő nehezen kibogozhatóan, de mesélni kezdi az eseményeket. A makacsul hallgató fiúk azonban rászólnak, és a nő inkább kitessékel minket a kapun. "Kibékültünk" - mondja narancsszínű Fiatja lehúzott ablakán át a porta pár perccel később megérkező gazdája. Utóbb azonban kiderül, maradt még benne tüske.

A szűkszavúan nyilatkozó helyi férfi, az eseményekről pár szót ejtő nő, az utcában lakó de szintén szűkszavú szomszédok beszámolóiból, illetve a rendőrségi közleményből egy szerelmi ügyből fakadó családi viszály képe bontakozik ki. Az okok a helyi férfi fia és egy gyöngyösi lány közötti házasság felbontásáig vezethetők vissza. A lány újraházasodott, az új és régi férj azonban összekülönböztek. A férfi szerint el akarták ütni autóval a fiát (a régi férjet). Ezért aztán odamentek a másik családhoz, hogy szóljanak: hagyják békén a fiút.

Ekkor - este kilenc körül - volt az első felvonás, a rendőrségi közlemény szerint szóváltás és verekedés tört ki, de a férfi nem részletezi, mi történt. A betelepült család tagjai ezután viszonozták a látogatást, megtámadták a helyiek házát, autóval berontottak a zárt kertkapun, az udvaron fenyegetőztek. A végén a rendőrség szerint karókkal és kerti szerszámokkal estek egymásnak, az utcában lakók szerint baseball ütők is előkerültek, "lövés is dördült" kottyantotja el valaki, de erről nem szól a hivatalos jelentés. Összesen 40-50 ember gyűlt össze szerda este tíz körül, ezután nem sokkal már lecsillapították a kedélyeket a rendőrök. A Gyöngyösi Rendőrkapitányság csoportos garázdaság miatt nyomoz az ügyben.

Karácsondon nem volt még példa hasonló esetre, a körzeti megbízottnak is inkább csak egy-egy kerékpártolvajlás, vagy "átutazó bűnözők" által elkövetett lopások adnak munkát. A helyi család szomszédai szerint is nyugodt a falu, senki nem bolygatja a kertekben hagyott holmikat, jóllehet az egyik idős néni cukorbetegségén kívül arra is panaszkodott, hogy valakik beverték házának üvegét, és tojással dobálták meg az ablakot - miközben mesél, féjre nagyokat pöfékel barna szikpájával. Vannak olyanok is azonban, akik nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget a tömegverekedéssé fajult családi viszálynak: "nem mentek annyira egymásnak" - mondja egy nő a Sallai utcában.

A helyi család feje és egyik-másik falubeli is azt állítja, azóta van gond, hogy a másik család betelepült. Az ő, néhány utcával arrébb álló, sűrűn lécelt kapuval és ívesre rakott, magas téglakerítéssel körbevett házukból is csak nagy sokára jön ki valaki. Egy kisfiú az, aki anyja tiltó hangja ellenére is közelebb merészkedik, és elkéri a kapuoszlop tetejére rakott hirdetési újságot. A tornácra kiálló anya nem felel a kérdésekre, hogy miként történt a viszály, csak azt mondja, "itt találták meg a gyereket" - az új férfire utal -, nekik semi közük az egészhez. "Nincs informatika" - zárja le a beszélgetést egy időközben előkerülő lány. A szomszédok itt nem szívesen beszélnek. "Félünk tőlük" - magyarázza egyikük, egy fiatal mezítlábas nő, majd odapillant a másik portára, és gyorsan lezárja a beszélgetést: az előbb információt megtagadó lány áll a kapujuk előtt, és int felénk.

Fotó: Szabó Pál
Itt lett vége

Hiába a kibékülés, az ügynek többek szerint is lesz folytatása. Erre utal, hogy a helyi család feje, akivel még egyszer összefutunk az egyik vegyesbolt előtt, akkor már arról beszél, hogy "Aztán írja bele, hogy a feleségem leukémiás és fejbe ütötték egy lapáttal". Elmondja még, hogy szerinte a másik családdal nem bírtak a gyöngyösi rendőrök, pedig két fiú is börtönben ül közülük. Azt is állítja, már egyeztettek arról, hogy népszavazást kezdeményeznek, hogy a falu vegye meg a másik család házát. Csík Zsolt, a karácsondi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője ezt az állítást nem erősítette meg az [origo]-nak.

A helyi férfi másik állítását, hogy Gyöngyösről kitiltották a másik családot, a rendőrség cáfolja: ilyen jogi kategória nincs. A férfi utcájában lakók pontosítanak, a gyöngyösi szomszédaik közösítették ki az ide betelepült családot, de szerintük a helyi haragosaikat sem kell félteni. "Nem dolgozik azok közül egy sem" - sommázza véleményét a két családról egy fiatal férfi, aki félkész kerítésének lábazatán ücsörög gyerekeivel egy nagy fa árnyékában. "Kisebb üzleteket csinálnak" - hogy milyeneket, azt nem részletezi.

KAPCSOLÓDÓ CIKK